2020 рік став рекордно теплим на Харківщині

30.12.2020 11:56 Суспільство
У Харківському регіональному центрі з гідрометеорології повідомили, що середньорічна температура повітря в Харківській області зросла на 0,1 градуса.

Останні кілька років Україна є флагманом за темпами потепління серед країн помірних широт Євразії та Північної Америки (за винятком Скандинавії). За спостереженнями метеостанцій з Global Historical Climatology Network (GHCN) / NOAA, 2020 рік на більшій частині території нашої країни вийшов рекордно теплим. А за даними харківських синоптиків, на Харківщині вже другий рік поспіль фіксуються рекордні середньорічні температури.

– 2020 рік був одним із найтепліших на Харківщині. Наприклад, окремо у Харкові цей рік узагалі був рекордно теплим. У 2019 році середньорічна температура по місту була 10,3 градуса, а в 2020 – 10,4 градуса. Відповідно по області теж температура приблизно на 0,1 градуса піднялася. Тож фактично виходить, що останні два роки у нас рекордно теплі, – розповів «СК» синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології Ігор Кібальчич.

Водночас він підкреслив, що аномально теплі періоди взимку чреваті тим, що потім навесні наступають періоди похолодання і заморозків.

– Коли у рослин вже доволі активна вегетація, у нас відбувається вторгнення з півночі, північного сходу більш холодного повітря. Відповідно збільшується ймовірність заморозків. Це така негативна риса потепління зим, – зауважив синоптик.

Читайте також: Синоптики розповіли, якою буде погода на Новий рік у Харківській області

Автор: Юлія Міронюк