25 копійок і старі гривні виходять з обігу

11.09.2020 12:22 Суспільство
З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та вилучатимуться з обігу.

Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги. Про це повідомили у Нацбанку України. Як пояснили у відомстві, старі монети і банкноти вилучають, тому що їх надто велика різноманітність призводить до плутанини в гаманцях і зайвого часу під час розрахунків.

Громадяни зможуть безкоштовно обміняти старі банкноти і монети на інші номінали та зразки протягом наступних трьох років. Упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків. А упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Читайте також: У Чугуєві побудують житло для переселенців

Також у Нацбанку повідомили, що будуть активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року. Проте вони поки що залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати.

– У результаті оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні він скоротиться із 17 номіналів до 12 і стане впорядкованим та зручним. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці, – розповіли в НБУ.

Автор: Тамара Кіч