А ми залишились з тобою: у Харкові поети зібралися на чергову зустріч (фото)

03.06.2024 18:18 Суспільство
Зустріч митців/фото: Слобідський край Зустріч митців/фото: Слобідський край

Попри війну та обстріли в Харкові зібралися митці – читали вірші, співали українських пісень та спілкувались.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» поет Олексій Білоус, харківські літератори збираються у визначеному місці кожну першу неділю місяця. Не винятком був і початок повномасштабного вторгнення рф. Щоправда, тоді на зустріч прийшли тільки двоє поетів – Олексій Білоус і Віктор Воїнов.

Поет Олексій Білоус/фото: Слобідський край

Поет Олексій Білоус / Фото: Слобідський край

«Читаємо свої вірші, співаємо, допомагаємо один одному. Деякі наші колеги не тільки пишуть поезію, але й співають – це Тетяна Левашова та Микола Новін», – каже Олексій Білоус.

В минулому пан Олексій – майстер спорту з легкої атлетики, прапороносець олімпійського вогню. В поетичному доробку поета багато віршів на різну тематику, але, як зазначає сам митець, після 24 лютого 2022-го важко писати про щось інше, крім війни, через гострий душевний біль.

Вірші Олексія Білоуса ввійшли у поетичну збірку «Мій рідний Харкове, тобою я пишаюсь, дихаю, живу»! Це вірші «Сурмімо славу ЗСУ», «Волонтер», «Українство та рашизм» й інші.
 
Приходить на зустрічі митців і Ніна Гавазіна – московити лишили її рідної домівки у Бахмуті. Сьогодні пані Ніна мешкає у Харкові, в гуртожитку.

«Харків став для мене рідним. Без пісні і творчості я не можу, тож завжди приходжу на зустрічі», – каже вона. Нині співає у хорі «Веснянка», але не втрачає зв’язку зі своїм творчим колективом «Бахмутчанка». Хоч війна і розкидала всіх учасників колективу по різних куточках України, але вони зустрічаються, щоб здійснювати тури Україною і нагадувати про себе. Наразі запланували концерт в Умані.

Ніна Гавазіна/фото: Слобідський край

Співачка Ніна Гавазіна / Фото: Слобідський край

Свої вірші про Харківщину та Одесу на творчій зустрічі читав Микола Новін. 

Микола Новин/Фото: Слобідський край

Поет і співак Микола Новін / Фото: Слобідський край

А настрій колегам по перу власними гуморесками підняв Геннадій Коваленко. Каже: наслухавшись про мародерство окупантів, не втримався і виклав усе на папері зрозумілою їм мовою:

«Что ж поделаешь, ежели нищий ваш дом,
Нет помады у жен, бедолаги.
Так скажите куда, мы трусы им пришлем
И рулон туалетной бумаги».

Геннадій Коваленко/фото: Слобідський край

Гуморист Геннадій Коваленко/фото: Слобідський край

На творчій зустрічі звучало багато віршів і пісень. Усі  вони просякнуті любов'ю до рідного міста, України та вірою в Перемогу. 

Тетяна Левашова заспівала пісню Олени Костюк «Забарюсь на цім світі, забарюсь», яку авторка написала, коли російський снаряд зруйнував її під’їзд. 

Олена Гармаш/фото: Слобідський край

Свої вірші читала Олена Гармаш/фото: Слобідський край
 
Зворушливо звучали вірші Ксенії Ворончихіної та Олени Гармаш. 

Ксенія Ворончихіна/фото: Слобідський край

Поетеса Ксенія Ворончихіна/ Фото: Слобідський край

Ксенія Ворончихіна говорить: «У мирний час писала про кохання, друзів, Харків, а зараз – про війну». Нині поетеса викладає українську мову та літературу в одному з професійних навчальних закладів міста, а весь вільний час присвячує поезії.

«Переможемо. Все буде Україна!», – висловила Ксенія Ворончихіна настрій учасників творчої зустрічі.