А ваша праця в тренді? Де можна буде добре заробити в найближчі роки

08.03.2017 08:42 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Сьогодні на Харківщині близько 26 тисяч безробітних, а кожен п’ятий з них змушений змінити свій фах.

Кореспонденти «СК» спробували з’ясувати, як не опинитися за межею професійних тенденцій, за яку роботу на Харківщині зараз пропонують найкращі гроші та які знання й навички ще довго протримаються у ТОПі найбільш затребуваних для роботодавців.

Перший крок

Денис Хорольський зараз саме закінчує навчання на факультеті математики та інформатики ХНУ ім. В. Н. Каразіна, вже кілька років працює фрілансером і не шкодує, що вирішив стати програмістом. У школі йому подобалися і легко давалися комп’ютерні науки, однак Денис розглядав можливість стати інженером.

Щодо перспектив, то на думку хлопця, на українському ринку лише ІТ-сегмент дає змогу швидко й безболісно піднятися соціальним та економічним ліфтом. При цьому, навіть якщо він захоче працювати у вужчому профілі, програмісти та розробники потрібні в будь-якій сфері, тож без роботи він не залишиться.

Також не скаржаться на брак вакансій економісти. Як розповіла нам студентка ХНЕУ ім. С. Кузнеця Ірина Ломага, обрати економічне спрямування їй допомогли батьки. Спеціальністю дівчина визначила «Міжнародну торгівлю», вважає, що оскільки глобалізація і не думає збавляти темп, то актуальність напряму і всього спектра професій триматиметься ще багато років. Щодо додаткових навичок, то дівчині довелося освоїти базові знання в ІТ-сфері: сьогодні Ірина вже працює в аутсорсинговій компанії, однак коли вона лише шукала вакансію, то це стало вирішальним у працевлаштуванні.

Випускниця психологічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна Станіслава Короленко обрала професію психолога у шкільні роки, бо для неї цікавим було розв’язання людських проблем. А от щодо актуальності на ринку праці, то справедливу оцінку цьому аспектові дівчина змогла дати лише на четвертому курсі: з одного боку, вакансій для психолога як такого небагато, з іншого – є низка суміжних професій, котрі дають змогу використовувати набуті знання, як-от робота в закладах освіти, рекламний бізнес, HR-сфера або бізнес-тренування і консультації.

Щодо планів на майбутнє, то Станіслава прагне знайти роботу саме у психологічній сфері, але припускає, що доведеться шукати щось серед усіх соціальних професій.

Восьмеро на одного

Та сьогодні конкуренція на ринку праці досить висока. Так, на початок цього року на Харківщині нарахували близько 26 тисяч безробітних. За даними Головного управління статистики у Харківській області, за цьогорічний січень кількість вільних вакансій становила трохи більше трьох тисяч. Тобто на одне робоче місце претендує вісім людей.

За словами фахівців, ситуація із безробітними в області трохи владналася, відступила і минулорічна робоча криза, яка була пов’язана не тільки з економічними проблемами у країні, але й із ситуацією на Сході.

– Ситуація, порівнюючи з минулими роками, в області дещо стабілізувалася, – розповів заступник директора обласного центру зайнятості Харківської області Анатолій Толстих. – Так, із 26 тисяч безробітних, 350 чоловік – внутрішньо переміщенні особи. Ця кількість раніше була набагато більшою.

За інформацією центру зайнятості, найбільший попит серед роботодавців мають кваліфіковані робітники з інструментом. Це слюсарі, токарі, електрогазозварники, водії, швачки, робітники з ремонту, а також робітники з обслуговування обладнання і машин.

– І маючи робочу спеціальність, можна завжди заробити собі на життя. У нашому центрі профосвіти ми пропонуємо ряд таких спеціальностей, їх кількість 25, – зазначив заступник директора обласного центру зайнятості. – А після навчання ми гарантуємо працевлаштування.
За словами фахівця, кожний п’ятий безробітний на Харківщині проходить профнавчання – це або перекваліфікація, або підвищення кваліфікації. Так, кожного року кількість таких людей сягає від 16 000 до 18 000 тисяч.

– Якщо це жителі віддалених районів, ми пропонуємо безкоштовне проживання, оплату проїзду і співпрацюємо з людиною аж до влаштування на роботу, – додав фахівець. – Також кожний, хто перебуває на обліку, отримує виплати по безробіттю.


Акцент на оборонці

Попит на робочі професії зберігається вже не перший рік. Насамперед, фахівці пов’язують його з подіями на Сході, адже сьогодні активно працює сфера оборонної галузі. Так, заводи, які виготовляють озброєння, військову та спеціалізовану техніку, а також інше обладнання для оборонних потреб держави, за останні роки в рази збільшили об’єми виробництва і навіть перейшли на тризмінний графік. І хоч, за словами фахівців, сьогодні у промисловості працює близько третини жителів області, попит на спеціалістів не зменшується.

Навіть на ярмарках вакансій, який провели нещодавно у Харкові, увагу приділили саме цій галузі.
– Цьогоріч,  у першу чергу, акцент зробили на підприємствах оборонного комплексу через те, що саме в цю сферу необхідні спеціалісти, – розповів  заступник директора обласного центру зайнятості. – Це – слюсарі-ремонтники, спеціалісти верстатного профілю.Також, за словами фахівця, часто роботодавці шукають операторів верстатів з числовим програмним керуванням, токарів, фрезерувальників, електрогазозварників, штукатурів, слюсарів, продавців, касирів.

Також вільні вакансії знаходять і для інженерів, менеджерів, економістів і бухгалтерів, а також сфери косметології.А от для тих, хто ще не визначився з майбутньою професією, в обласному центрі зайнятості пропонують зробити це легко й швидко. Тож за допомогою спеціальної програми будь-який випускник або молода людина може пройти безкоштовний тест, який визначить, яка сфера підходить найбільше.– Програма справді хороша, ми її особисто з працівниками центру зайнятості перевіряли, – зазначив заступник начальника обласного центру зайнятості. – Це для тих людей, які ще не визначилися і тільки шукають роботу, яка б їм сподобалася.

ІТ досі в моді

Також на ринку праці досить затребувані працівники сфери послуг – це продавці, кухарі, офіціанти, перукарі та охоронці. У сільськогосподарському секторі часто шукають агрономів, трактористів і робітників з обслуговування сільськогосподарського виробництва. Щодо останнього, то ця сфера зараз досить активно розвивається, тому молоді фахівці з технічними професіями тут дуже потрібні.

До речі, у фахівців аграрної галузі пристойна заробітна плата – вже зараз деякі співробітники отримують по 10 000 гривень і більше.Також сьогодні залишається попит на лікарів, інженерів різних галузей, касирів, а також ІТ-фахівців.

– Дуже популярні серед молоді та затребувані професії ІТ-спеціалістів. Але це досить специфічна робота, і тільки бажання може виявитися недостатньо, щоб реалізуватися в ній, – розповідає Анатолій Толстих.

Підтримує думку попереднього фахівця і координатор проекту з працевлаштування БФ Карітас у Харкові Вероніка Сутула.

– Це ми знаємо з тих відгуків, які отримуємо від наших заходів – ярмарків вакансій, ми їх проводимо кілька разів на рік. Також це легко простежити, виходячи з тих запитів, які роблять шукачі, звертаючись до фонду за працевлаштуванням, – розповіла координатор проекту.

А от такі фахівці, як економісти, бухгалтери і юристи сьогодні затребувані меншою мірою. За словами експертів, хороший бухгалтер завжди в ціні. Але для цього потрібно володіти різними програмами та мати досвід роботи.

– Так, навчальна програма центру зайнятості теж пропонує спеціалістам підвищити рівень кваліфікації і, якщо, наприклад, людина має освіту, але не знає необхідних програм, ми можемо безкоштовно навчити її, – зазначив Анатолій Толстих.

Також, за його словами, не вистачає сьогодні вчителів, особливо це стосується сільської місцевості. Хоча профільні навчальні заклади щорічно випускають достатньо педагогів, але часто молодь не погоджується працювати за маленьку зарплату та їхати в село, тому знаходить роботу не за фахом.

– Сьогодні немає такої державної програми, яка б залучила до вчителювання саме молодь, – додав фахівець. – Раніше була програма, яка гарантувала або ж безкоштовне житло, або хорошу зарплату молодим вчителям, але зараз вона не діє, тому, звичайно, за маленьку зарплату у село молодь не хоче їхати.

Хто отримує найбільше

Та затребуваність на ринку праці не завжди означає конкурентну заробітну плату. Так, за даними Державної служби статистики України, найбільші зарплати в Україні отримують працівники авіаційного транспорту – 27 252 грн.

На другому місці за рівнем зарплат працівники фінансової та страхової сфери, вони отримують 11 092 грн. Замикають трійку працівники сфери інформації та телекомунікації, їх середня зарплата – 10 210 грн.

– Зараз усі вакансії, які представлені на ринку праці, мають передбачати зарплати, які не нижче прийнятої законної мінімальної плати – це 3200 грн, – розповів Анатолій Толстих. – Як правило, сьогодні середня зарплата на Харківщині становить близько 4000 грн і вище.

Так, за даними Держстату, середня зарплата українців у січні склала 6008 грн, зокрема, на Харківщині ця сума сягнула 5263 грн.

Але, за словами фахівця, отримувати вище «мінімалки» в області можливо. Так, сьогодні по 10 000 грн отримують кваліфіковані верстатники, також хороші зарплати і в ІТ-сфері, де отримують на порядок більше. Також на перший план сьогодні вийшли такі сфери, як інтернет-маркетинг та інтернет-комерція, тому, за словами Вероніки Сутулої, зараз реально знайти роботу, де зарплата стартуватиме не з мінімальної норми, а вище – близько 5000 грн.

Цікаво, що серед найбільш затребуваних професій в Україні минулого року за версією пошукових сайтів роботи стали ті, які теж пов’язані з продажем, зокрема менеджер з продажу та продавець-консультант.

Цього року така тенденція утримується, тому вакансій, пов’язаних із цим напрямом, теж найбільше. Так, серед роботи, яку пропонують у цій сфері – менеджер з продажу, менеджер з персоналу, оператори інтернет-магазинів, торговий представник, директори магазинів. Зарплату пропонують від 3000 до 12 000 грн. Також до трійки лідерів входять робочі професії та вакансії, пов’язані з промисловістю. Це токарі, муляри, технологи, слюсарі, електрики, зварники, інженери, технологи та швачки. Тут заплатити за працю обіцяють від 4000 до 14 000 грн.

Замикає трійку лідерів сфера ІТ та Інтернету– це інтернет-маркетологи, програмісти, контент-менеджери, SMM-спеціалісти. Заробітні плати у цій сфері від 4000 до 25 000 і навіть більше. Деякі пропозиції для досвідчених програмістів сягають навіть 100 000 грн на місяць.

Експерти відзначили, що в недалекому майбутньому багато професій в Україні можуть зникнути, і зараз громадянам потрібно замислитися про перекваліфікацію. У списку топ-професій залишаться медики, продавці та вчителі. Що стосується ІТ-сфери, то найближчими роками фахівці за цим напрямом будуть популярними, проте вже зараз між ними дуже висока конкуренція.

Також через кілька років у нашій країні будуть необхідні фахівці в галузі фармакології, математики, транспортного машинобудування та авіапромисловості, біоінженери, біотехнологи.

 У більшості – жінки

За інформацією Державної служби зайнятості, серед зареєстрованих безробітних 52,8 % складають жінки.Протягом 2016 року серед 1 млн 270,4 тис. осіб, які мали статус зареєстрованого безробітного, дещо переважали жінки. Їх частка склала 52,8 %, або 671,4 тис. осіб.

За направленням державної служби зайнятості протягом 2016 року роботу одержали 337 тис. жінок і 409 тис. чоловіків.

– Серед працевлаштованих жінок кожна п’ята отримала роботу в торгівлі та ремонті; 16,3 % – у сільському господарстві; 15,2% – у переробній промисловості; 8,1% – у сфері державного управління і оборони. Усього в минулому році було працевлаштовано 746 тис. осіб, – повідомив в. о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко. – Середній вік осіб, які мали статус безробітного на 1 січня 2017 року, склав 40 років, як серед жінок, так і серед чоловіків.

Станом на 1 січня 2017 року кількість зареєстрованих безробітних серед жінок склала – 196,6 тис., а серед чоловіків – 194,2 тис. осіб.

Марина Проценко, Поліна Сороколіт, кореспонденти

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта