Як ЄС допомагає відновленню Харківщини: інфраструктура, медицина, діти

13.09.2023 13:20 Суспільство
Фото - з соцмереж Харківської обласної ради Фото - з соцмереж Харківської обласної ради

Війна триває, але Харківська область вже активно починає відновлюватися. Країни Євросоюзу допомагають регіону, надаючи всебічну підтримку громадам, особливо тим, що перебували під окупацією.

ЄС співпрацює з Харківщиною у самих різних напрямках: бізнес, підтримка ВПО, медицина та освіта, відновлення критичної інфраструктури, гуманітарна допомога. Причому акцент у співпраці робиться саме на підтримці громад області.

Як розповіла «Слобідському краю» голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, дуже важливо розуміти потреби кожної громади та масштаб необхідної допомоги.

- Підтримка від благодійників надходить в кожну громаду напряму, обласна рада лише координує цей процес і допомагає з логістикою. За короткий термін вдалося значно збільшити коло іноземних партнерів, а темпи роботи у цьому напрямку підвищились в рази. Маємо надійних друзів серед країн ЄС - у Франції, Фінляндії, Польщі, Італії, Іспанії, - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Харківська область зацікавлена у подальшому розвитку міжнародних відносин, розраховує на допомогу у відновленні та в продовженні відносин на взаємовигідних засадах після перемоги.

Генератори та ліки від Франції

20 травня 2022 року у Страсбурзі було підписано Заяву про наміри партнерства між Харківською обласною радою та французьким регіоном Гранд-Ест. Зокрема, мова йде про підтримку цивільного населення, допомогу у відбудові, розвиток партнерських відносин у галузі вищої освіти, науки, культури, туризму, сільського господарства та промисловості, щойно це дозволять умови. Вже відбувся ряд зустрічей з економічними партнерами з французького регіону, на яких були представлені бізнес-плани та досягнуті домовленості по спільним економічним, соціальним та гуманітарним проєктам.

Дворічанська громада була під окупацією, а після звільнення більшості населених пунктв  зазнає щоденних обстрілів з боку країни-агресора. Але в громаді все ще залишаються люди, і регіон Гранд-Ест вже надав туди 20 генераторів для приватних домогосподарств.

- Генератори потрібні для полегшення гуманітарної ситуації на території, де йдуть активні бойові дії, відсутні тепло-, газопостачання, тільки частково відновлено енергопостачання, - розповідає начальник Дворічанської селищної військової адміністрації Галина Турбаба.

Також завдяки домовленостям із Президентом регіону Гранд-Ест Франком Лероєм найближчім часом Харківська область отримає 25 систем очищення води для шести громад: Роганської, Лозівської, Куп’янської, Балаклійської, Красноградської, Новопокровської.  

До речі, регіональна рада французького регіону Гранд-Ест надала Харківській обласній раді приміщення для роботи у Брюсселі. У «харківському офісі» вже було проведено зустрічі з міжнародними партнерами.

З жовтня 2022 року асоціація «Медична та благодійна допомога Франція-Україна», Aide Médicale et Charitative France-Ukraine (AMCFU), спільно з ВГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» передали до лікарень деокупованих громад, громад, що  приймають ВПО, а також обласних спеціалізованих лікарень комунальної власності багато обладнання та медикаментів

Асоціація передала 7 автомобілів швидкої допомоги Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, 99 багатофункціональних ліжок - обласній клінічній травматологічній лікарні, Ізюмській та Чугуївській ЦРЛ та обласному клінічному спеціалізованому диспансеру радіаційного захисту населення.  14 генераторів для безперебійного функціонування отримали інтернатні установи  та лікарні області, 90 одиниць меблів - спеціалізовані лікарні, 87 комп’ютерів - Центр екстреної медичної допомоги.

Також французькі партнери передали діагностичне обладнання (електрокардіографи, апарати ШВЛ, пульсоксиметри, нейростимулятори TENS з електродами, апарати вакуумної терапії ран, глюкометри, тонометри), реабілітаційне  обладнання, медикаменти (жарознижуючі, антибіотики, противовірусні, цукрознижуючі, ранозагоюючі, антибактеріальні тощо), медичні розхідники, дезинфікуючі та гігієнічні засоби. 
Сума допомоги, наданої ними медичним закладам області, перевищує  700 тисяч євро. А нещодавно Асоціація передала обласним спеціалізованим лікарням протипухлинні препарати для лікування онкохворих та набори для стоматологічної допомоги.

Відпочинок дітей у Польщі

Тісну співпрацю Харківщина має з Великопольским воєводством Республіки Польща. Так, у квітні 2023 року було досягнуто домовленостей щодо закупівлі польською стороною для Харківської області карет швидкої допомоги, зокрема, 5-6 автівок швидкої допомоги класу «B». Остаточна кількість буде відома після проведення урядом Великопольского воєводства тендерних процедур.

У липні 2023 року за ініціативою Маршалка Великопольского воєводства Марека Возняка діти з тих громад Харківської області, які розташовані біля російського кордону, перебувають під постійними обстрілами та найбільш постраждали від окупації, відпочивали у літньому таборі польського міста Гнєзно. Всього на канікули до Польщі відправилися 80 дітей та 20 вчителів з дев’яти громад.

Крім того, у рамках Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку Європейський Союз, зокрема Німеччина, Швеція, Данія, Естонія та Словенія, надали
набори для ремонтних робіт, навантажувачі, обладнання для освітлення, товари для внутрішньо переміщених осіб, три партії бронежилетів для військових та дві партії тактичних аптечок та термосів.

Також завдяки парламенту Естонської Республіки та Посольству  Естонії в Україні у грудні 2022 року Харківщина отримала  11 автобусів Iveco Irisbus Crossway для громад області, що допоможе покращити транспортерне сполучення регіону.

Харківщина - в АЄР

Харківська область постійно шукає нових міжнародних партнерів. Наприклад, у травні цього року була підписана угода про співробітництво між Харківською обласною радою та італійським регіоном Емілія-Романья. Вона, зокрема, передбачає співробітництво у сферах економіки, інфраструктури, транспорту, сільського господарства, культури, освіти, охорони здоров’я, гуманітарну допомогу для подолання надзвичайної ситуації.
Також прийнято рішення про вступ Харківщини до Асамблеї європейських регіонів. Голова Харківської обласної ради зазначила, що це відкриває нові можливості для регіону на європейському та міжнародному рівні та сприятиме економічному та гуманітарному розвитку, взаємовигідному обміну досвідом.

- Харківщина стане надійним партнером для європейських регіонів та ефективним майданчиком у реалізації спільних проєктів, - зазначила Тетяна Егорова-Луценко.

До речі, у червні голова облради брала участь у Генеральній Асамблеї та засіданні Бюро Асамблеї європейських регіонів. На засіданні фокус-групи АЄР по Україні обговорювалися можливості фінансування Європейським Союзом відбудови українських регіонів, в тому числі Харківщини.

Самим шукати партнерів

Незважаючи на те, що міжнародні стосунки добре налагоджені на рівні області, важливим моментом є розвиток  цього напрямку у самих громадах. Фахівці, які займаються питаннями місцевого самоврядування, наполягають, що від ініціативи самих громад багато в чому залежить перспектива їхнього швидкого відновлення. За словами експерта з децентралізації та місцевого розвитку ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Віктора Нестеренка, у багатьох громадах Харківської області є приклади вдалої взаємодії з партнерами з країн Євросоюзу.  Зокрема, це Валківська, Олексіївська, Краснокутська, Нововодолазька, Коломацька та інші громади.  Серед напрямків співробітництва – гуманітарна допомога, малий бізнес, відновлення інфраструктури тощо.

«Центр розвитку місцевого самоврядування» має тісні зв’язки з Польщею, куди мають можливість постійно виїжджати за досвідом та налагодженням нових  корисних зв’язків представники громад Харківщини. Нещодавно цю країну ЄС відвідала делегація вчителів регіону.

За словами експерта з місцевого самоврядування Віктора Нестеренка, під час повномасштабної агресії з боку росії про Україну, яка отримала статус кандидата в члени ЄС, багато говорять. Вона цікава як партнер для реалізації проектів у багатьох сферах, зокрема через міжнародні гранти. Тому пошук партнерів у країнах Євросоюзу зараз з великою вірогідністю дасть позитивний результат. А в тому, що грантові кошти забезпечать відновлення та розвиток, можна переконатися на прикладі Польщі. За словами експерта, там найвищий рівень використання грантових грошей ЄС, поляки завдяки їм відбудували свою економіку.

Але тут є два важливі моменти, які треба враховувати, щоб не втратити час та отримати максимальний результат.

- Ми реально багата країна, тож не можемо завжди просити і створювати собі імідж жебраків та бідних. Таких не люблять, а люблять доброго сусіда і надійного партнера. Тож харківським громадам треба пропонувати свої проекти, рекомендувати себе, думати про інвестиційні паспорти, бізнес-плани, красиву та змістовну презентацію. Саме це дозволить залучати до нас насамперед бізнес. Деякий час після війни ми ще будемо комусь цікаві, але якщо не дамо результат за цей час, інтерес загубиться. І, якщо казати відверто, самі будемо у цьому винні, - впевнений фахівець.

Автор: Марія Іващенко