Як почати бізнес на свинарському господарстві

23.07.2021 10:46 Суспільство
Якщо було прийнято рішення відкрити свинарський комплекс, то на першому кроці необхідно визначитися з основним приміщенням. Тут можливий варіант оренди. Тоді вдасться істотно скоротити витрати. Можлива оренда не тільки звичайного приміщення, але і частково або повністю оснащеного загону.

На сьогоднішній день орендна плата за 1 кв м площі може скласти приблизно 7 грн (ціни істотно відрізняються по регіонах і класу приміщення). Таким чином, якщо загальна площа основного приміщення дорівнює 800 кв м, то сума орендної плати дорівнюватиме 5 600 грн на місяць. При цьому слід враховувати, що на одну дорослу особину потрібно не менше 4 кв м.Крім того, потрібно ще виділити площу для установки обладнання, проходу персоналу та іншого.

Габарити основного робочого приміщення залежать від кількості особин і поділу їх на групи. У будь-якому комплексі є наступні три групи тварин:

- свиноматки і поросята;

- кнури;

- особини на відгодівлю.

Якщо є в наявності достатні грошові кошти, то можна побудувати новий комплекс, а не орендувати його. В цьому випадку потрібно мати відомості про глибину грунтових вод в даному районі. Краще, якщо вони будуть глибше півтора метрів, щоб не створювати вогкість. Свині люблять тепло, сухість і безвітря. Відповідно, мікроклімат в приміщенні повинен бути теплим і сухим. Крім того, свині не люблять перебувати в грязі, тому необхідно прокласти очисні канали.

Автоматичне обладнання для свинарства

Невід'ємною складовою частиною сучасної ферми є автоматичне обладнання. У ньому можна виділити наступні основні частини:

  1. Система завантаження і роздачі корму;
  2. Поїлки;
  3. Верстати для опоросу свиноматок;
  4. Вентиляція;
  5. Освітлення;
  6. Опалення;
  7. Клітини для свиноматок;

Управління всіма цими системами в комплексі здійснюється з Єдиного центру. Для того, щоб забезпечити злагоджене функціонування даних складових частин, компанія, що здійснює поставку обладнання, розробляє індивідуальний проект, що враховує особливості виробництва на даній фермі.

Робочий персонал на виробництві

Використання автоматичної техніки на виробництві не означає, що немає необхідності в людській праці. У число робочого персоналу, що здійснює обслуговування ферми, обов'язково входять:

1. Ветеринарний лікар. В його обов'язки входить контроль над станом здоров'я тварин, так як не виявлені вчасно захворювання можуть поширитися на все поголів'я і привести до непоправних втрат.

2. Зоотехнік. Він займається такими напрямками роботи:

- планування відтворення;

- контроль над змістом;

- контроль над годуванням;

- облік поголів'я;

- ведення звітності та інше.

3. Свинарі. Вони займаються обслуговуванням поголів'я, годуванням, прибиранням та іншими питаннями життєдіяльності свиней.