Як триває мобілізація на Харківщині: підсумки восьми місяців війни

08.11.2022 11:59 Суспільство
Мобілізаційні завдання в Харківській області виконують у повному обсязі.

Про це повідомив під час підсумкової пресконференції  начальник Харківського терцентру комплектації та соцпідтримки Володимир Арап.

«За винятком того, що більша частина Харківської області була окупована. На тих територіях мобілізацію проводити було  не можна. Тому представники районних центрів комплектування перебазувалися на ту частину Харківської області, яка була підконтрольна ЗСУ», – сказав він.

Зараз відділи військкомату повертаються на деокуповані території.

«Ніхто примусово не призиває цих військовозобов'язаних, які і так багато чого пережили на цій окупованій території. Ми з порозумінням до цього відносимося. Ми розуміємо, що людям, які там знаходилися, прийти й сказати: «Ви підлягаєте мобілізації» — це не зовсім правильно», — каже Володимир Арап.

За його словами, є люди зі звільнених територій, які йдуть до військкоматів за власним бажанням.

«Дійсно зараз приходять і просяться призватися до Збройних Сил для того, щоб помститися тому ворогу за те, що він накоїв на їхній рідній землі. Така категорія людей є, ми дуже лояльно до неї відносимося», — каже Володимир Арап.

Зараз мобілізація військовозобов'язаних на Харківщині триває.

«Зауважу, що з кожним призовником чи військовозобов’язаним проводиться індивідуальна робота щодо вивчення його морально-ділових якостей, навичок та наявності армійського досвіду. Збройним Силам України потрібні вмотивовані хлопці та дівчата. Насильно ми нікого не призиваємо. Якщо людина з якихось причин не може брати до рук зброї, але працює в якомусь волонтерському центрі чи на комунальному підприємстві, де приносить чимало користі державі, то, звісно ж, ми приймаємо щодо такої особи виважене рішення», – підкреслив Володимир Арап.

Він уточнив, що від березня 2022 року було в Закони України щодо розширення переліку підстав для надання відстрочки від призову внесені деякі зміни і визначено чіткий порядок бронювання військовозобов’язаних. Отже, у разі суттєвих змін у житті якоїсь особи не обов’язково чекати на повістку, а краще самим прийти до районних ТЦК та СП, щоб повідомити про це.

Автор: Галина Гришко