Якою буде погода на Харківщині 13 березня

12.03.2023 17:50 Суспільство
Колаж: "Слобідський край" Колаж: "Слобідський край"
Уночі по місту Харків та області поки ще морозно, вдень буде плюсова температура, але значно потеплішає лише за кілька днів.

Як повідомляє  «Слобідський край»   з посиланням на Харківський регіональний центр з гідрометеорології, в Харківській області очікується мінлива хмарність, без опадів. Уночі місцями на дорогах ожеледиця.
Вітер вночі західний; удень північно-західний, 5-10 м/с. Температура вночі 0-5° морозу, вдень 2-7° тепла.

По Харкову теж очікується мінлива хмарність. Без опадів.
Вітер уночі західний; удень північно-західний, 5-10 м/с.  Температура вночі 1-3° морозу, вдень 4-6° тепла.

Що відзначають 13 березня

Цього дня відзначають Міжнародний день перемоги кожної дівчини. В  церковному календарі це день пам’яті  Василія Декаполіта. Він був візантійським монахом, учнем та сподвижником Прокопія Декаполіта. Жив у Константинополі в одному з монастирів. Василій Декаполіт разом зі своїм вчителем був ув'язнений у темницю, де перебував до самої смерті імператора Лева III. Він  прожив ще 10 років і помер своєю смертю.

Погодні прикмети 13 березня

В народі 13 березня називали "Крапельник" через те, що вже було всюди чутно звук від крапель, що падають на землю з бурульок. Раніше наші предки навіть вважали цей день початком справжньої весни. Казали, якщо тануть бурульки, то це плаче зима. А ще 13 березня починали запасатися сосновими пуп'янками, щоб потім з них приготувати ліки. Намагалися цього дня спекти пиріг і пригостити ним близьких. Вірили, якщо такий пиріг з'їсти натщесерце, то будеш щасливим. Наші пращури цього дня:

  • дивилися, який сьогодні день: йде дощ на сире літо;
  • сонце має кола — чекайте на хороший урожай;
  • висять довгі бурульки — вродить довгий льон;
  • вже прилетіли граки і жайворонки, більше не буде холодів.

День янгола відзначають:

Василь, Нестор, Арсен, Микола, Марина, Кіра.

Автор: Інна Можейко