Аномально тепла осінь на Харківщині: що прогнозують синоптики

04.11.2020 12:23 Суспільство
Фото: goodfon Фото: goodfon
Цьогорічний жовтень на Харківщині став найтеплішим за 85 років.

Як повідомили у Харківському регіональному центрі з гідрометеорології, минулого місяця погодні умови в області визначалися переважно полями підвищеного тиску на фоні адвекції повітряних мас з південного сходу та Балканського півострова.

«Тому місяць видався аномально теплим з помірним зволоженням (лише на південному сході області спостерігався суттєвий дефіцит опадів)», – повідомили синоптики.

Середньомісячна температура за даними метеостанцій склала 11,9–12,9 °C, що на 5,1–5,6 градуса вище за норму.

А безпосередньо у Харкові жовтень виявився найтеплішим за весь період спостережень із середньою температурою +12,4 °C. Попередній найтепліший жовтень був зафіксований у 1935 році зі значенням +12,1 °C.

Кількість опадів по метеостанціях області дорівнює 15–45 мм, що складає 48–150 % від норми.

Аномально теплим цього року буде й листопад. За даними синоптиків, температура цього місяця очікується на 4–8° вищою за норму.

Та, починаючи із середини другої декади, температурний фон поступово наблизиться до середніх кліматичних показників, але в цілому листопад вийде на 1– 3° теплішим за норму.

Читайте також: У Харківській області чотири населені пункти залишаються без опалення

«Атмосферна циркуляція на більшій частині Європи і в Україні буде характеризуватися полем підвищеного тиску. Особливого розвитку зазнає Азорський максимум, а от Ісландська депресія буде чітко виражена і дещо зсунута на північ, тому основна циклонічна діяльність буде спостерігатися у північній частині Атлантико-Європейського сектору», - написав на своїй сторінці в Facebook синоптик Харківського регіонального гідрометцентру Ігор Кібальчич.

Кількість опадів в країні очікується близько норми і основна їх частина припаде на першу декаду листопада. А от перший сніг ймовірніше випаде у другій половині місяця.