Більші штрафи, податки та зняття недоторканності: ТОП-9 нововведень, які набули сили з 2020 року

04.01.2020 16:00 Суспільство
Інфографіка: СК Інфографіка: СК
Перший день нового року традиційно приносить українцям низку законодавчих змін. 2020-й – не виняток. Ми зібрали головні нововведення в законодавстві, які стали чинними 1 січня.

«Мінімалка», пенсія, податки

Із 1 січня 2020 року в Україні збільшився мінімальний розмір заробітної плати, пенсій, прожитковий мінімум та, відповідно, податки. Такі зміни передбачені Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Отже, «мінімалка» зросла з 4173 до 4723 гривень. У зв’язку з цим з 1 січня перераховують мінімальний розмір пенсійних виплат для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Як наслідок, мінімальний розмір пенсії за віком, установлений для зазначеної вище категорії осіб у розмірі 40 % нової величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня 2020 року збільшиться до 1889 гривень. Як повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України, перерахунок проведуть автоматично за матеріалами пенсійних справ.

«Зауважимо, що для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності. Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2020 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявності в них необхідного страхового стажу», – повідомили у відомстві.
Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць тепер складає 2027 гривень.

У зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати з нового року підвищилися й податки для ФОПів. За інформацією Державної податкової служби, ФОПи на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року мають сплачувати 1249,26 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ і 210,2 гривні єдиного податку). ФОПи на другій групі спрощеної системи – 1983,66 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ і 944,6 гривні єдиного податку). Для третьої групи спрощеної системи розмір єдиного податку залежить від розміру доходу та системи, яку вибрав платник: 3 % від доходу за місяць для тих ФОПів, які платять податок на додану вартість (ПДВ), і 5 % від доходу – для тих, хто ПДВ не платить.

Також з 1 січня змінився розмір туристичного збору для готелів і хостелів: 23,62 гривні за ніч за одного внутрішнього туриста і 236,15 гривні за ніч – за іноземного. Податок на нерухомість у 2020 році складе не більше від 70,85 гривні за квадратний метр.

Скасування недоторканності

Із 1 січня 2020 року українські нардепи офіційно позбавлені недоторканності.

У вересні парламентарії проголосували за проект № 7203 «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». У грудні Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів відповідно до прийнятого закону, остаточно скасувавши недоторканність.
Документ скасовує необхідність згоди парламенту в разі притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, а залишає рішення щодо цього за Генеральним прокурором. Саме він підтримуватиме клопотання про дозвіл на затримання нардепа, обрання запобіжного заходу, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов. Розгляд таких клопотань здійснюватиметься слідчим суддею апеляційного суду, а в кримінальних провадженнях, що належать до підсудності Вищого антикорупційного суду, – слідчим суддею ВАКС.

На вибори – по-новому

1 січня 2020 року набув чинності новий Виборчий кодекс, який передбачає пропорційну систему виборів з відкритими списками та гарантує гендерний баланс.
Головною новелою Кодексу є пропорційна система з відкритими списками. Це значить, що виборці можуть голосувати за конкретного кандидата та за партію, до якої він належить.

Парламентські вибори проводитимуться в єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі. Голосування проходитиме у 27 виборчих регіонах (вони збігаються з межами областей). У Дніпропетровській області та в Києві створять по два виборчі округи. А Херсонську область та Автономну Республіку Крим об’єднали в один виборчий регіон.

П’ятивідсотковий прохідний бар’єр до Верховної Ради залишився. У старому варіанті кодексу йшлося про те, що перші десять кандидатів у виборчих списках стовідсотково опиняються в парламенті, якщо їхня партія долає відсотковий бар’єр. Це розв’язувало партіям руки, дозволяючи ставити першими прізвища спонсорів політсили, за яких особисто люди б не голосували. Відтепер цього пункту більше немає, натомість прохідне місце гарантовано лише для першої особи у списку партії.

Оновлення торкнеться і місцевих виборів. Депутати обласних і міських рад у населених пунктах з населенням понад 90 тисяч обиратимуться за пропорційною системою з відкритими регіональними партійними списками. Натомість вибори депутатів до районних, районних у містах, сільських та селищних рад пройдуть за мажоритарною системою в багатомандатних округах.

Нові штрафи для водіїв

Із 1 січня 2020 року в Україні ввели кримінальну відповідальність за їзду в стані алкогольного сп’яніння. До цього ця відповідальність була адміністративною. Тепер кримінальну відповідальність передбачено за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння та передачу керування автівкою людині, яка перед цим вживала алкогольні напої. Притягнути до кримінальної відповідальності можуть за відмову водія від проходження медобстеження на стан алкогольного сп’яніння, за вживання водієм алкоголю після ДТП за його участю, а також за вживання алкоголю після зупинки транспортного засобу на вимогу поліцейського (до проведення медогляду водія на стан сп’яніння або до рішення про звільнення від огляду).

Новий закон передбачає і нові штрафи. Так, якщо водій «під градусом» попався вперше, то штраф становитиме від 17 до 34 тисяч гривень. Якщо ж повторно – до 51 тисячі гривень.

Доставка пенсій та листів

Із 1 січня 2020 року Уряд підвищив для АТ «Укрпошта» тариф на послугу з виплати та доставки пенсій і грошової допомоги.
Як повідомили у прес-службі «Укрпошти», з нового року вартість послуги в місті складає 1,15 % від суми відповідної виплати, у селі та селищі міського типу – 2,3 %. Ці витрати передбачені в Державному бюджеті України на 2020 рік.

В «Укрпошті» зазначили, що нові тарифи дозволять компанії продовжувати доставку пенсій, адже колишні були затверджені у 2004 році і складали в місті 0,79 %, у селі та селищах міського типу – 1,56 % від суми виплати.

Крім того, з 1 січня «Укрпошта» підвищила тарифи й на послуги з пересилання простої кореспонденції та простих бандеролей на 12,5 % для непріоритетних і на 10 % – для пріоритетних відправлень. На 14,2 % зросли тарифи з пересилання рекомендованих відправлень, а також тарифи на доставку періодичних друкованих видань за передплатою – у середньому на 12–15 %.

Соціальні послуги по-новому

1 січня 2020 року набрали сили положення Закону «Про соціальні послуги», який вносить зміни до восьми інших законів і передбачає розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з надання соціальних послуг.

– Частина допомоги надаватиметься за договорами, але ми передбачили і частину екстрених послуг, що надаватимуться впродовж доби. Закон також чітко окреслює 16 чинників, що можуть зумовити складні життєві обставини, тому соціальні працівники матимуть змогу працювати чітко за інструкціями, – розповіла керівниця експертної групи формування соціальних послуг Директорату соціальних послуг та інтеграції Оксана Суліма.

Відповідно до закону, в Україні з’явиться більше категорій осіб, які мають право на отримання соціальних послуг. Це пов’язано з тим, що раніше метою надання соціальних послуг було лише подолання складних життєвих обставин. Новий закон додає ще дві цілі – профілактику складних обставин і їх мінімізацію. Тому було додано ще одну категорію осіб, які належать до отримувачів соціальних послуг, а саме – вразливі групи населення (зокрема, до таких груп належать внутрішньо переміщені особи). Також закон запроваджує Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Окрім цього, на рівні закону закріплено й категорії осіб, які мають право на отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів. Тепер, незалежно від їх доходу, безкоштовно всі соцпослуги отримуватимуть 12 категорій громадян: особи, які постраждали від торгівлі людьми; особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі; діти з інвалідністю; особи з інвалідністю I групи; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; особи з їх числа віком до 23 років; сім’ї опікунів, піклувальників; прийомні сім’ї; дитячі будинки сімейного типу; сім’ї патронатних вихователів; діти з певним переліком захворювань.

Усі решта отримуватимуть безкоштовно лише соціальні послуги з інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також екстрені соціальні послуги. Окрім перерахованих категорій, усі соціальні послуги також безплатно надаватимуться особам, які їх потребують та середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.


Спирт без монополії та дорогі сигарети

Із 1 січня в Україні скасовано державну монополію на виробництво спирту. Відповідний закон Верховна Рада прийняла 3 грудня, а 11 грудня його підписав Президент Володимир Зеленський. Закон не лише скасовує монопольне право «Укрспирту» на виробництво спирту, а й передбачає легалізацію експорту з України, а також дає можливість суб’єктам господарювання будь-якої форми виробляти спирт за умови отримання відповідної ліцензії.
Водночас для захисту вітчизняного товаровиробника передбачено, що імпортувати спирт до 1 січня 2022 року зможуть лише уповноважені Кабміном державні підприємства.

Окрім цього, на початок року припало чергове подорожчання сигарет. Тепер за пачку доведеться заплатити на 20 % більше – у середньому курцям потрібно буде віддати 45 гривень за 20 сигарет. Підвищення акцизної ставки на тютюнові вироби в Україні пов’язано з вирівнюванням її до норм ЄС, де вона становить 90 євро за 1000 сигарет.

Зміни в декларуванні

У перший день 2020 року розпочався етап подання декларації за 2019 рік особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Для успішного подання декларації заздалегідь необхідно перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана в персональному кабінеті відповідного Єдиного державного реєстру. Також потрібно перевірити термін дії та працездатність електронного цифрового підпису для роботи з Реєстром.
Відповідно до змін, внесених до Закону України «Про запобігання корупції», з 1 січня 2020 року підлягають декларуванню: трасти; криптовалюта як нематеріальний актив; банківські та інші фінансові установи, в яких відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.
Інформація в декларації зазначається не лише станом на останній день звітного періоду, але і якщо об’єкт декларування перебував у володінні або користуванні не менше півроку.

Тепер членами сім’ї для вимог фінансового контролю вважаються особи, які спільно проживали не менше 183 днів, а не тільки станом на останній день звітного періоду.

Повідомлення про суттєві зміни необхідно подавати не тільки в разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, а й у разі здійснення видатку на таку суму. При цьому такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які займатимуть відповідальне та особливо відповідальне становище або ж посади з високим рівнем корупційних ризиків.

«Зелені» аукціони

Із початком 2020 року в Україну прийшли і зміни в законодавчому регулюванні альтернативної енергетики. Так, Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» передбачає проведення аукціонів з відновлюваної енергетики з 1 січня.

Відповідно до документа, аукціони проводять двічі на рік, але не пізніше за 1 квітня та 1 жовтня відповідного року. Строк проведення аукціонів – до 31 грудня 2029 року.

Виробники електроенергії з інших альтернативних джерел (у тому числі, які використовують біомасу та біогаз) незалежно від потужностей, а також виробники сонячної та вітрової електроенергії меншої потужності, ніж зазначено нижче, можуть брати участь в аукціонах за бажанням.

Також закон передбачає зниження «зеленого» тарифу з 2020 року для сонячних електростанцій (СЕС) на 25 % і щорічне протягом трьох років його зменшення на 2,5 %. Для вітроелектростанцій (ВЕС) тариф з 2020 року має зменшитися на 10 % з наступним зменшенням ще на 1,5 % щорічно протягом трьох років. Запровадження обов’язкових аукціонів для проектів електростанцій на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) заплановано на 1 січня 2020 року з поетапним зниженням граничної потужності. Так, у 2020 році норма стосуватиметься проектів ВЕС потужністю понад 20 МВт та інших видів відновлюваних джерел енергії, включаючи СЕС, потужністю понад 10 МВт. Із 2021–2022 років – вітроелектростанцій потужністю понад 20 МВт та інших видів ВДЕ потужністю понад 5 МВт. Починаючи з 2023-го – усіх проектів ВЕС потужністю понад 3 МВт (у тому числі з однією вітротурбіною) і проектів інших видів ВДЕ потужністю понад 1 МВт.


Кодування супутника

Ця новація не запрацювала з першого дня 2020-го, як попередні, але запланована на перший місяць року. 20 січня 23 українські канали заблокують безкоштовний супутниковий сигнал: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Оце, 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, УНІАН ТБ, Бігуді, Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter-фільм, Україна, НЛО TV, Індиго TV.

Першим варіантом, аби мати доступ до каналів, є купівля супутникового приймача однієї з наявних DTH-платформ – Віасат Україна або Xtra TV. Приймач коштує 1099 гривень, а за користування доведеться платити абонентську плату – у Viasat вона стартує від 49 гривень на місяць за 83 канали, а Xtra TV пропонує тарифні плани від 39 гривень на місяць зі стартовою пропозицією 29 каналів. Також користувачі можуть перейти на звичайне ефірне ТБ – Т2, що коштує в середньому 500 гривень. Там канали будуть у відкритому доступі.

Ще можна приєднатися до кабельного оператора, якщо ви перебуваєте в зоні його мережі, чи скористатися послугою IPTV «інтернет + ТВ» від свого інтернет-провайдера. У Харкові ціни на такі послуги стартують від 96 гривень на місяць. Одним з варіантів є купівля підписки на онлайн-сервіс, який працює через Інтернет і надає доступ до різноманітного контенту, зокрема й телеканалів. Приєднатися можна до будь-якого сервісу незалежно від вашого інтернет-провайдера. Ціни таких послуг дуже різняться, один з поширених сервісів коштує 97 гривень на місяць.