Борода, що біжить: харків’янин пробіг 150 кілометрів від Харкова до Полтави

19.11.2019 12:00 Суспільство
Фото надані героєм публікації Фото надані героєм публікації
Дисциплінованість, віра в себе та прагнення привернути увагу людей до екологічної проблеми підштовхнули 29-річного харків’янина Сергія Прескорника пробігти 150 кілометрів від Харкова до Полтави за 15 годин. Про свої цілі та досягнення він розповів ексклюзивно для читачів «СК».

Сергій Прескорник — спортсмен-плоггер. Тобто під час пробіжок він збирає сміття. За одне тренування може подолати до 13 кілометрів та назбирати до 6 пакетів відходів.
Свій маршрут «Харків-Полтава» він здійснив тиждень тому і, хоча й не збирав сміття, але присвятив забіг екологічній проблемі як на Харківщині, так і в Україні. За час пробіжки Сергій втратив близько 10 000 калорій і схуд на 5 кілограмів.

Під час маршруту хлопець робив чотири зупинки, аби підкріпитися. Вперше зупинився на відмітці 50 кілометрів, щоб випити води, з’їсти протеїновий батончик, мандарин, жменьку грецьких горіхів, гарбузового насіння, родзинок та арахісу. Наступний пункт харчування був на позначці 77 кілометрів, де він ще випив води, з’їв два мандарини та чорний шоколад. Під час третьої зупинки на 100-му кілометрі знову випив води, а до мандарина додав шматочок халви. А вже під час короткої зупинки на 125-му кілометрі поласував молочною шоколадкою та скибочками апельсина й випив води.

— Зупинки тривали 7-10 хвилин. Якщо довше відпочивати, то м’язи починають «дерев’яніти», у них з’являється молочна кислота. Після зупинки важче пробігати наступні кілометри, — зазначає Сергій.

Протягом перших 100 кілометрів Сергій слухав музику, а наступні 50 кілометрів спілкувався з полтавськими спортсменами, які приєдналися до нього за попередньою домовленістю. У Полтаві він зустрівся з іншими місцевими бігунами, а назад до Харкова повернувся машиною разом з другом Ромою Хохловим та дружиною Аліною.
— Можна сказати, свою дружину я «підсадив» на біг. Вона разом зі мною бере участь у стартах. Якщо Аліна не біжить, то завжди мене підтримує – супроводжує на машині, — говорить Сергій.

Серед друзів Сергія багато спортсменів. Наприклад, його товариш Роман Хохлов є чемпіоном України з пауерліфтингу та жиму (2018). До речі, Сергій з однодумцями створив громадську організацію «Чиста Україна», під брендом якої просуває плоггінг в Україні. Сергій додає, що, окрім ідейного наповнення, плоггінг — дуже ефективний вид фітнесу, оскільки збирання сміття вимагає постійних нахилів у різні боки.

Чоловік бере активну участь у стартах у різних містах України. Має мінімум 30 стартів на рік. Нещодавно переміг у харківському марафоні «Звільнення» за своєю віковою категорією з результатом 2:45.

Сергій бігає 654 дні поспіль (станом на 18 листопада). Він не зраджує своєму захопленню навіть взимку. Коли стоять великі замети та не ходять тролейбуси, він залюбки робить пробіжку.

У соцмережах Сергія охрестили Бородою, що біжить. Відтоді чоловік іменує себе так на власних сторінках в Інтернеті. Також у коментарях його порівнювали з героєм фільму «Форрест Ґамп». Сам Сергій передивлявся цю кінострічку близько 17 разів. Кожного дня харків'янин викладає в Instagram світлину та розповідає про дистанцію, яку поборов. У такий спосіб мотивує інших займатися бігом і дає поради як початківцям, так і досвідченим спортсменам.

— У моєму житті так склалося, що я міг розраховувати тільки на себе. Під час пробіжок я медитую. У цей час роздумую над новими проектами. Головне – не треба боятися та бороти свою лінь. Важливо правильно вибудувати свій режим. Ми здатні керувати своїм організмом. Наприклад, я лягаю спати близько 22:00 чи 23:00. За цей час встигаю відпочити, — розповідає Сергій.

Загартував характер Сергій у комунальному закладі «Харківський дитячий будинок „Родина“», в якому виховувався. До режиму та дисципліни його привчила Національна академія Національної гвардії України, яку він закінчив у 2012 році. Зараз чоловік керує барбершопом (перукарнею для чоловіків), але зізнається, що бороду почав носити задовго до цього працевлаштування.

Сергій дає головну пораду спортсменам-початківцям: взяти участь у змаганнях. Він не говорить про подолання великої дистанції, а пропонує відчути атмосферу, яку створюють однодумці.

— Ми не користуємося тим, що маємо: зором, слухом, нюхом тощо. Серед моїх знайомих є паралімпійці, які не здаються і продовжують радіти життю. Треба брати максимум від кожного дня, адже ніхто не знає, що буде в майбутньому. Насправді, якщо людина захоче, то в неї все вийде, — каже спортсмен.

Сергій хотів би в майбутньому побити власний рекорд та пробігти 200 кілометрів або здійснити добовий забіг.

Читайте також: Жіноча збірна України з баскетболу вперше зіграла в Харкові — ФОТО

Автор: Тетяна Василець