Бюджет Харківської області-2021 прийнятий: на що виділять гроші

24.12.2020 12:35 Суспільство
Фото СК Фото СК
Депутати Харківської обласної ради сьогодні на сесії ухвалили бюджет області на 2021 рік у захищених статтях.

Загальний обсяг обласного бюджету у 2021 році складе 5 мільярдів 702 мільйони гривень.

Серед доходів найвагомішим джерелом (83 %) є податок на доходи фізичних осіб  – 2, 675 мільярда гривень.

У бюджеті-2021 передбачене збільшення мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року –- 6 тисяч гривень, та з 1 грудня  – 6,5 тисячі гривень.

Видатки на освіту передбачені в сумі майже 2 мільярди гривень, в тому числі за рахунок державної субвенції спрямовується 460 мільйонів гривень на зарплати педагогічних працівників обласних закладів загальної середньої освіти.

На охорону здоров’я плануються 485 мільйонів гривень. З них більше 140 мільйонів гривень – державна субвенція, яку спрямують на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Ці кошти планується спрямувати для реалізації бюджетних програм у сфері охорони здоров’я.

Крім того, за рахунок субвенції з державного бюджету передбачаються цільові видатки на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на І півріччя в сумі 57 мільйонів гривень, які передаються у вигляді цільової субвенції місцевим бюджетам області на відшкодування вартості препаратів інсуліну та десмопресину.

Читайте такожХарківська область виділить понад п'ять мільярдів гривень на охорону здоров'я

На соціальний захист та соціальне забезпечення плануються видатки в сумі 548 мільйонів гривень. Для реалізації бюджетних програм у сфері соціального забезпечення планується спрямувати асигнування в сумі 504,326 мільйона гривень, у тому числі на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та на соціальні послуги для дітей з вадами фізичного та розумового розвитку.

Також передбачені 30 мільйонів гривень для реалізації бюджетної програми стосовно закладів і заходів з питань дітей та їх соціального захисту.  

Читайте також: Погорільці з Дворічанського району отримають з обласного бюджету 2,4 мільйона гривень

На сферу культури і мистецтва плануються 125 мільйонів гривень, у тому числі фінансову підтримку театрів – 15 мільйонів гривень, філармоній, ансамблів, концертних організацій – 9,1 мільйона гривень.

Видатки на фізичну культуру і спорт – 174 мільйони гривень.  

Видатки на реалізацію окремих обласних програм складають 626,2 мільйона гривень. Так, на Програму економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік передбачається  58,7 мільйона гривень, комплексну обласну програму «Здоров’я Слобожанщини» – понад 224 мільйони гривень, у тому числі на запобігання поширенню COVID-19 – 130 мільйонів гривень, Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області –- близько 200 мільйонів гривень.

 

Автор: Тамара Кіч