Шахрайство в Харкові: «Це кіберполіція... Підійдіть до банкомата і дійте за нашою інструкцією»

06.03.2020 16:11 Суспільство
Фото: shepetivka.com.ua Фото: shepetivka.com.ua
У співробітниці «СК» шахраї намагалися поцупити гроші з банківської картки.

6 березня близько 7:30 співробітниці «СК» почали телефонувати з невідомого номера. П’ять викликів залишилися без відповіді, бо жінка була зайнята. Незнайомці виявилися дуже наполегливими і впродовж кількох годин повторювали свої спроби. Врешті-решт близько 12 години жінка взяла слухавку.

— «Добрий день, це кіберполіція» почула я в телефоні. Причому розмовляли чомусь російською, — згадує співробітниця «СК». — Цей «поліцейський» навіть представився, але так швидко, що я нічого не зрозуміла. Потім він назвав моє ПІБ та запитав, чи справді я зараз намагаюся оплатити покупку в інтернет-магазині. Я відповіла, що ні.

Жінці повідомили, що це шахраї намагаються зняти гроші з картки, тому її необхідно терміново заблокувати. «Кіберполіцейський» запитав, чи далеко від неї розташований банкомат, запропонував підійти до нього й далі діяти за його інструкцією. Він вимагав, щоб «потерпіла» постійно була з ним на зв’язку.

Жінка вирішила зробити інакше — скинути виклик і зателефонувати на гарячу лінію банку. Але останнє було дуже складно зробити, бо «кіберполіцейський» телефонував раз за разом, таким чином не давав зв’язатися з банком. Тоді співробітниця «СК» вирішила сходити самостійно у відділення банку, яке знаходиться в одній будівлі з редакцією. Поки вона туди дійшла, отримала від «правоохоронця» кілька смс-повідомлень з погрозами, на кшталт «я обіллю тебе кислотою».

У банку перевірили рахунки клієнтки: з ними все було гаразд. Та про всяк випадок перевипустили картку.

Потім жінка зателефонувала на "102", розповіла про випадок та погрози. Чергова взяла всі її контакти та сказала: «Чекайте, приїдуть наші співробітники, напишете заяву».

— Десь через дві години мені зателефонували з поліції, знову почали розпитувати всі подробиці. Запитали, чи не надала я шахраям свої дані, і застерегли, щоб я цього ніколи не робила, — зазначає співробітниця. — Я запитала, чи чекати мені на патруль. Почула: «Мабуть, ні, ніхто ж не постраждав...».

А тим часом сумські правоохоронці викрили групу осіб, які ошукали довірливих громадян на понад 300 тисяч гривень. Там шахраї діяли за схожою схемою, але представлялися співробітником банку. За повідомленням Сумської обласної прокуратури, шахрайську схему організували особи, які перебувають у слідчому ізоляторі. Перебуваючи в слідчому ізоляторі, так званий «смотрящий» за установою, маючи авторитет та вплив на ув’язнених, залучив їх до злочинної діяльності. Безпосередньо організатор контролював діяльність співкамерників, акумулював та розподіляв кошти, отримані від довірливих громадян. Частина цих коштів передавалася до кримінального «общаку». Інші учасники угруповання телефонували громадянам, а з метою конспірації навіть змінювали голос на жіночий, знімали кошти з карток та передавали їх частину кримінальним авторитетам.

Наразі слідство встановило щонайменше 20 фактів злочинної діяльності. Серед потерпілих жителі Києва, Закарпатської, Харківської, Одеської, Дніпропетровської, Черкаської та інших областей України.

Автор: Андрій Соха