Через ситуацію в країні українські діти стали менше читати

15.09.2014 07:00 Суспільство
http://foma.ru http://foma.ru
АТО негативно впливає на культурний розвиток дітей - дослідження.

Результати всеукраїнського «Дослідження читання книжок» були оприлюднені в рамках XXI Форуму видавців у Львові. Опитування проводилося другий рік поспіль на замовлення національного оператора зв’язку «Київстар».

- Для того, щоб зрозуміти, чому українці читають чи не читають, як змінюється ситуація з носіями читання, чи більше залишається прихильників паперових книжок, чи навпаки – он-лайн або цифрового читання – саме для цього ми звернулися до компанії GfK Ukraine, щоб вони провели детальне дослідження і виявили певні закономірності, - зазначив начальник відділу корпоративних комунікацій «Київстар» Петро Іванов.

Як розповів заступник директора компанії GfK Ukraine, що займалася дослідженням, Гліб Вишлінський, порівняно з 2013 роком, частка дорослих читачів не змінилась: 51% українців у віці 15-59 років прочитали щонайменше одну книжку протягом останніх трьох місяців (не рахуючи тих книжок, що школярі та студенти читають за програмою навчальних закладів).

Щодо читання дітей, то сімей з дітьми до 15 років, в яких діти прочитали хоча б одну книжку (або батьки їм читали), у 2014 році стало суттєво менше: 44% в порівнянні з 57% у минулому році.
Автори дослідження пов’язують таке падіння зі складною суспільно-політичною ситуацією в країні. Адже, ймовірно, батьки дітей тепер більше залучені у відстеження останніх новин з неспокійних територій.

- У тій ситуації, яка спостерігається в країні протягом останніх місяців, культурному розвитку дітей стало приділятися менше уваги, - сказав Гліб Вишлінський.

Щодо жанрових вподобань придбаних книг, у 2014 році популярними залишаються художні та дитячі книжки. Найбільше читають сучасні детективи, любовні романи та класику. Серед книжок побільшало наукової та навчальної літератури.  

Купують книжки по старинці – в книгарнях. Лише 2% учасників опитання зазначили, що останню книжку вони придбали в Інтернет-магазині.

Також старою для українців залишається проблема високої вартості книжок. 36% читачів-покупців повідомили, що впродовж останніх трьох місяців потрапляли у ситуацію, коли не могли собі дозволити придбати книжку.

Найбільш популярним українським письменником залишається Ліна Костенко (42% з усіх опитаних її знають, 23% читали). У 2014 році спостерілося незначне підвищення інтересу до українських авторів, зокрема, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Ірен Роздобудько (їх знають 5-11%, а читали 2-4% серед усіх українців).

Юлія Горобець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта