Чи готовий ринок землі до відкриття

12.07.2019 16:48 Суспільство
Фото: ua.news Фото: ua.news
Свою позицію із земельного питання озвучив голова Харківської облради Сергій Чернов.

В Україні вже не перший рік триває обговорення питання відкриття ринку землі. Чим ближче до виборів, тим гарячіші дискусії. Нагадаємо, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні було введено в 2001 році, щороку він продовжується.

 — Я категорично проти того, щоб сьогодні в Україні був вільний ринок землі і відкрита можливість купівлі земельних наділів: чи то город, чи особисте селянське господарство, пай чи фермерське господарство, чи великі холдинги, — висловив свою думку голова Харківської облради Сергій Чернов.  — Не можна сьогодні допустити до скупки української землі іноземців.

Також він зазначив, що вартість землі в Україні сьогодні занижена. Окрім цього, Сергій Чернов підкреслює, що потрібно навести повний лад в документації.

 — Багато селян не змогли оформити земельні ділянки за собою. Тому треба на законодавчому рівні захистити всіх громадян України, щоб саме вони мали право володіти, обробляти і користуватися землею, яка в них сьогодні є. Потрібно навести порядок у оформленні всіх документів, все правильно зареєструвати, і тільки потім задавати питання щодо продажу землі громадянам України, власникам земельних наділів і орендаторам, а не фізичним і юридичним особам з-за кордону, — наголошує голова облради.

На думку Сергія Чернова, відкриття ринку землі — справа не найближчої перспективи. Спочатку потрібно внести зміни до Конституції і законодавчо закріпити право розпоряджатися і обробляти землю виключно за громадянами України.

Нагадаємо, нещодавно на 179-му виборчому окрузі виникла суперечка між одним з кандидатів в народні депутати та жителями села Яковлівка Лозівського району.

Читайте також: Які райони області демонструють найбільшу врожайність

Андрій Соха