Чи можна змінити прізвище спільній дитині після розлучення. Коментар спеціаліста

24.09.2014 08:11 Суспільство
http://womenitems.ru http://womenitems.ru
До редакції «СК» надійшов лист від постійної читачки Олени Олексіївни з Ізюмського району. Жінка запитує, чи має право колишня дружина її сина змінити прізвище їх спільної неповнолітньої дитини.

За роз’ясненнями ми звернулися до Жовтневого відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції. У РАЦСі розповіли, що у вирішенні цього питання велике значення мають вік дитини та її особисте бажання. Адже за Сімейним кодексом України прізвище дитини, яка досягла семи років, має змінюватись тільки за її згоди.

Батьки не мають права в разі виникнення суперечки між ними та дитиною звернутися для вирішення конфлікту до органу опіки та піклування чи до суду. За відсутності на це згоди дитини батьки не мають права змінити її прізвище, оскільки у противному разі буде порушено право дитини на її індивідуальність. Тільки суду надано право постановити рішення всупереч думці дитини, і тільки в тому разі, якщо цього вимагають інтереси дитини, що закріплено нормами частини 3 статті 171 Сімейного кодексу України.

Спір між батьками щодо зміни прізвища дитини може бути вирішений органом опіки та піклування або судом. Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання, якщо протягом 10 днів від часу його винесення зацікавлена особа не з’явилася за захистом своїх прав та інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною 2 статті 170 Сімейного кодексу України. Звернення за захистом до органів опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду.

Таким чином, якщо один з батьків звернувся до органів опіки та піклування для отримання дозволу на зміну прізвища дитини, у разі незгоди його з рішенням цього органу або невиконання іншим з батьків цього рішення він може звернутися до суду. Крім того, той з батьків, хто бажає змінити прізвище дитини, може безпосередньо звернутися до суду, не звертаючись до органів опіки та піклування.

Мирослава Кольцова, матеріал з газети “Слобідський край” № 112 від 18.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта