“Чого ще чекати?” — Сергій Чернов про необхідність змін до Конституції

11.01.2019 10:20 Суспільство
фото: Харківська обласна рада фото: Харківська обласна рада
Перед початком нового пленарного тижня у Верховній Раді голова Харківської облради Сергій Чернов висловив сподівання, що саме це скликання народних депутатів прийме історичний законопроект щодо змін до Конституції, які зможуть гарантувати збереження позитивних надбань у громадах.

На необхідності якомога швидшого прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади наголошує Українська асоціація районних та обласних рад, президентом якої є голова Харківської облради Сергій Чернов. Зокрема, як йдеться у зверненні Асоціації, адресованому першим особам держави — Президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради Андрію Парубію та Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, продовження реформ в рамках чинної Конституції лише частково вирішує завдання з розбудови місцевого самоврядування.

За даними Асоціації, в межах чинних конституційних норм неможливо запровадити нову ефективну систему місцевого самоврядування на принципах, закладених в Європейській хартії місцевого самоврядування, зокрема в частині функціонування самоврядних інститутів на обласному та районному рівнях, в тому числі закріплення права створення районними та обласними радами власних виконавчих органів.

«Українська асоціація районних та обласних рад вкотре заявляє, що повністю підтримує розпочаті у 2014 році в Україні реформи, спрямовані на децентралізацію влади, передачу відповідно до принципу субсидіарності повноважень від виконавчої влади місцевому самоврядуванню. Разом з тим наголошуємо і наполягаємо на необхідності прискорення реалізації реформи місцевого самоврядування з тим, щоб чергові місцеві вибори у 2020 році відбулися на новій територіальній основі громад та районів, щоб органи місцевого самоврядування отримали нові повноваження та співмірні матеріальні та фінансові ресурси для забезпечення ефективного розвитку громад та регіонів, надання якісних послуг громадянам. З метою забезпечення незворотності розпочатих змін, закріплення їх на рівні Конституції України, закликаємо Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України об’єднати свої зусилля для досягнення цих завдань», — йдеться у документі.

Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради  Сергій Чернов, коментуючи звернення, наголосив, що часу для внесення змін до Основного Закону щодо децентралізації у Парламенту цього скликання не так багато. Він закликав парламентаріїв уже з 15 січня, коли розпочнеться черговий пленарний тиждень, приступити до розгляду законопроекту № 2217.

 —  А чого ще чекати? Реформа дієва, її результати говорять, що для побудови сильних громад, а отже, і сильної країни, обраний правильний шлях. Хто чи що може гарантувати, що з часом ці позитивні зміни не відберуть в громад? Тільки відповідні зміни до Конституції України, —  сказав Сергій Чернов.  —  Є законопроект, прийнятий у першому читанні, то потрібно врешті дати йому далі дорогу або вносити новий законопроект щодо змін до Основного Закону в частині децентралізації. Але це потрібно робити вже, наприклад, починаючи з 15 січня, коли депутати працюватимуть в сесійній залі. Маємо великі сподівання, що саме ця Верховна Рада прийме історичне рішення.

Читайте також: Сергій Чернов: Мета – навчити громади знаходити міжнародних партнерів