Чому користуватися GPS і Wi-Fi у громадських закладах небезпечно

26.02.2015 08:42 Суспільство
42.tut.by 42.tut.by
Шахраї можуть отримати ваші персональні дані, контакти або навіть вкрасти гроші з кредитки.

Неоднозначно ставляться фахівці до відкритих точок доступу Wi-Fi і Bluetooth. У 90 % випадків це не загрожує нічим більшим, ніж розрядженою батареєю. Але невеличкий шанс, що через них шахраї залізуть у ваш гаджет, все одно є. Наприклад, не так давно компанія Apple визнала, що допустила ваду у своєму продукті. Недолік дозволяв хакерам отримати всі захищені дані з телефонів за допомогою відкритих точок Wi-Fi у громадських місцях, а користувачі навіть не могли запідозрити цього. Помилку Apple було виправлено, і всі, хто вчасно оновив програмне забезпечення, тепер можуть користуватися смартфоном без ризику хакерської атаки.

Звучить трохи параноїдально, але достатньо всього одного хакера в кав’ярні, щоб втратити всі паролі і позбутися грошей на рахунку в банку. Наприклад, деякі хакери навмисно розгортають безкоштовні точки доступу до Інтернету і перехоплюють трафік користувачів, які нічого не підозрюють. За допомогою Wi-Fi також можна визначити місцезнаходження людини. А отримавши доступ до гаджету, взагалі простежити всі переміщення.

Щоб не стати жертвою зловмисників, уникайте громадських мереж, в яких ви не впевнені. Крім того, відключайте бездротові модулі Bluetooth, GPS і Wi-Fi, коли ви ними не користуєтеся.

Підхопити вірус можна і через SMS і MMS. Наприклад, вам можуть надіслати повідомлення, в якому буде розміщено посилання на якийсь інтернет-ресурс. Ні в якому випадку не переходьте за цим посиланням, адже там може бути вірус.

Також не варто зберігати паролі при входженні у програми, наприклад, в інтернет-банкінгу. Попри зручність, фахівці у сфері інформаційних комунікацій радять все ж таки цього не робити. Краще щоразу вводити пароль заново і тим самим зберегти секретність, на випадок, якщо ваш ґаджет раптом потрапить у чужі руки. Що стосується e-mail, то, на жаль, він вводиться автоматично, і будь-яка людина зможе просто поміняти пароль. Для більшої безпеки ви можете виходити з поштового аккаунта кожного разу, коли припиняєте з ним працювати.

ТОП-7 правил профілактики

1. Завантажуйте програми лише з перевірених сайтів.
2. Уважно читайте умови, за яких завантажуєте програму. Не погоджуйтесь надавати доступ до своїх ресурсів.
3. Установіть антивірус.
4. Вимикайте бездротові модулі Bluetooth, GPS і Wi-Fi, коли ними не користуєтеся.
5. Не переходьте за інтернет-посиланнями, які надійшли на телефон в SMS і MMS.
6. Не зберігайте паролі.
7. Установлюйте нові версії програмного забезпечення

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 19 від 14.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта