«Чупакабра» повернулася: невідомий хижак тримає у страху все селище

06.03.2017 10:25 Суспільство
Фото: Сергій Петров Фото: Сергій Петров
На господарства жителів селища Панютиного Лозівського району полює невідомий звір. За півмісяця тварина напала сім разів, а її жертвами стали понад півсотні кролів.

Під прицілом – кролики

З початку лютого жителі Панютиного не сплять спокійно. Адже на їхні господарства почав нападати невідомий звір. Полювати хижак занадився виключно на кролів, яких здебільшого душив, але не їв. Поласував невідомий беззахисними тваринками лише кілька разів. За словами селищного голови Олексія Корпана, загадковий звір діяв за однією схемою.

Уночі пробирався у двори, перестрибуючи паркани висотою навіть в два метри, роздирав клітки й душив тварин. В одному з господарств хижак убив 22 кролики, в інших – по півтора десятка. Станом на 14 лютого він нападав п’ять разів.

– Невідомий звір мав таку силу, що розкурочив клітки. У кролів повідкушував різні частини тіла, однак не з’їв їх, – розповів Панютинський селищний голова Олексій Корпан. – Ветеринари кажуть, що всі сліди вказують на росомаху, але ж вона не водиться в наших краях.
Місцеві жителі розводять руками: собаки мовчали, а клітки були міцними. Не знають, що за звір міг це зробити, і ветеринари, але впевнені, що люди до кривавої справи не причетні. Відкидають вони й версію тварин із роду куницевих.

– Ні собака, ні куниця такого зробити не могли, адже не вистачило б сили. Тварина дуже сильна, а її дії дуже жорстокі, – розповів ветеринарний лікар Лозівської районної державної лікарні Сергій Михайловський. – Сліди лап були схожі на сліди росомахи, яку відносять до родини куницевих, ця тварина – надзвичайно лютий хижак.

Виявилося мало

Кілька днів після страшних випадків ветеринари району разом з головою селища проводили розслідування, що за тварина могла наробити стільки шкоди. А тим часом налякані люди максимально укріпляли клітки, аби захистити свої господарства.

Але 15 лютого вночі невідомий звір знову повернувся в селище та накоїв лиха. Рано-вранці господарі знайшли 15 кролів, яких істота витягла з клітки та подушила. Селищний голова розповів, що цього разу клітка була міцною, але тварина змог-
ла подолати і високий паркан, і додаткову огорожу. Оминула вона і кількох псів, які вільно бігали та охороняли подвір’я.

– Господарі знали, що в селищі завівся якийсь невідомий звір, тому напередодні добре укріпили сітки у кролів, – зазначив голова. – За словами господині, вона сама з першого разу не могла відкрити клітку, але й такий захист не допоміг.

За його словами, усі схеми, за допомогою яких тварина діставала своїх жертв, для собаки чи куниці складні, адже хижак відігнув засув та зруйнував металеву клітку. Не розуміє голова й мотивів тварини, адже жертв вона не з’їдає, а просто душить.

– Шукати невідому тварину дали завдання і мисливцям, які теж хочуть допомогти та провести рейд за межами населеного пункту. Може, їм вдасться хоч налякати та вигнати хижака, – додав Олексій Корпан.

Загадковий звір

Та вже минулого тижня напади в селищі припинилися. Як розповів селищний голова Олексій Корпан, підрахували, що звір нападав на людські господарства сім разів. Як і обіцяли раніше, до пошуків невідомої тварини залучили місцевих мисливців.

– Оскільки стріляти в межах
населеного пункту не можна, мисливці пройшлися цепами по узбіччях та в посадках біля селища, – розповів селищний голова. – І дійсно, під час рейду вдалося вигнати одного вовкоподібного пса.

Також разом з двома очевидцями голова пройшовся і дворами місцевих жителів, оскільки спочатку багато постраждалих були впевнені, що кроликів давить чиясь вівчарка.

– Звичайно, ми відразу запідозрили, що це не звичайний пес, а навчений, – розповів голова. – Тому пройшлися з очевидцями подвір’ями з надією розпізнати тварину. Та хоч схожого пса знайти не вдалося, проте, якщо хтось із жителів селища практикував випускати вночі тварину вигулюватись, то він припинив це робити.

Ні голова, ні місцеві жителі, ні ветеринари не знають, який звір нападав на господарства, але надія розпізнати хижака все ж
таки є. Олексій Корпан розповів, що також у селище приїздив дослідник, який уже багато років вивчає аномальні явища, та взяв для аналізу зразки шерсті, слини й відбитки кігтів.

– Він зазначив, що зараз серед диких тварин часто проходять мутації та різні схрещення, – додав селищний голова. – Також на клітках він побачив багато слини, що характерно для скажених тварин. А поки аналізи ще не готові, ми побоюємось поширення інфекції, адже вакцина в Україні відсутня.

Сам експерт системно-аналітичного відділу харківської філії УНДЦА «Зонд» Сергій Петров, майже зі стовідсотковою ймовірністю впевнений, що вбивця – дика тварина.

– Можна сказати, що це або собака, або вовк, або суміш – вовкособ. У них фізична сила більша, ніж у звичайних дворняжок, та й інтелектуальна складова теж, – розповів  спеціаліст. – Були випадки, коли люди самостійно виводили такий вид штучним способом, але не можна виключити й того, що схрещення можуть відбуватися і в дикій природі.

Цим феноменом Сергій Петров займаєтья з 2010 року. Дослідник уже неодноразово подавав аналізи, але у вітчизняних лабораторіях, за його словами, недостатня технологія дослідів, аби точно ідентифікувати, які саме тварини схрестилися. – Тоді мені написали, що аналізи характерні для лисиці звичайної, але у вітчизняних лабораторій застарілі методи, – зазначив дослідник. – А цього разу повний аналіз ДНК пообіцяв зробити мій знайомий, який працює у швейцарській лабораторії.

Непомітний вбивця з Дергачів

За словами Сергія Петрова, подібні випадки трапляються по всій Україні, проте спіймати хижаків ще нікому не вдавалося. За його практику на Харківщині напади подібних невідомих звірів трапляютьсячи не кожного року. Так, у 2010-му тварину було помічено в Новобаварському районі Харкова, у 2009 та 2015 роках – у Дергачах, у 2011-му – у селі Руські Тишки Харківського району.

Продовжилися схожі історії і у 2013 році в Нововодолазькому та Первомайському районах, а минулого року під прицілом звіра опинилось село Сіряки Дергачівського району.

Схожа історія трапилася торік і в самих Дергачах. Тоді ймовірним злодієм, який перебив понад 30 кролів, ветеринари називали великого собаку, вовка, але не виключили й причетності лисиць. У тварин було поламано ребра, в одної видерто нутрощі, ще від одної залишилася лише зад-ня лапа.

Цікаво, що вбивця кролів був настільки сильним, що зміг розірвати металеву решітку, за якою сиділи звіри, а також вирізнявся високим зростом – клітки стояли у два яруси зав-вишки 1,9 м. Тоді під підозрою господарів теж опинився дикий звір. В Управління державної ветеринарної медицини Дергачівського району повідомили, що в районі велике поголів’я лисиць, і люди вже неодноразово скаржилися на те, що ці дикі тварини забігають у двори й нищать худобу. Однак у даному випадку маловірогідно, що до вбивства кролів були причетні лисиці.

– Лисиця може вкрасти одного-двох кролів, однак не 30 тварин одночасно, – сказали в Управлінні.Понівечити кролів теоретично також міг вовк, однак у ветеринарній службі району заяви-ли, що вовків у них уже давно не було.

Тоді випадок з кролями не був поодиноким. Перед тим невідомий звір розірвав металеві клітки й поламав ребра кролям ще в однієї родини, яка живе на цій же вулиці. А до цього ще в одному господарстві на тій самій вулиці хтось перебив курей.

Марина Проценко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта