Чи впливає війна на кохання: статистика одружень та розлучень на Харківщині

14.02.2024 13:20 Суспільство

Харківщина вже майже два роки перебуває під ворожими обстрілами. Та, незважаючи на це, життя триває – люди закохуються, одружуються й народжують дітей. Процедура укладання шлюбу стає простішою, а незабаром узагалі можна буде одружитися онлайн. 

Як повідомили медіа «Слобідський край» фахівці Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, на Харківщині у 2022 році одружилася 9891 пара. Це значно менше довоєнного періоду. Так, у 2021 році офіційно зареєстрували 15 458 шлюбів. Причина – багато людей, рятуючись від війни, полишили не тільки межі області, але й України. У 2023 році ситуація виправилася – на весільний рушник стали 10 977 закоханих пар (це на 1086 пар більше, ніж минулого року).

Шлюб за добу

Хоча, на перший погляд, саме через війну послуга «Шлюб за добу» має стати доволі популярною, але це не так. Вона дає можливість одружитись у будь-якому ДРАЦСі країни без місячного очікування. Тобто державна реєстрація шлюбу відбувається в день подання заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Так ось у 2021 році послугою «Шлюб за добу» на Харківщині скористалася 2271 молода пара, у 2022 році – 176, а у 2023 році – 195.

Розписувалися дистанційно

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів № 213 «Деякі питання реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану», військовослужбовці ЗСУ та інших військових формувань можуть укласти шлюб дистанційно, без присутності одного з наречених. 

Цією процедурою можуть скористатися:

– військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого військового формування;
– поліцейські;
– особи рядового і начальницького складу: Служби цивільного захисту, ДБР, Державної кримінально-виконавчої служби;
– особи начальницького складу: НАБУ, Бюро економічної безпеки;
– працівники закладів охорони здоров’я.

Треба подати відповідну заяву командирові/керівникові, який засвідчує справжність підпису наречених та передає заяву до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. У заяві обов’язково потрібно зазначити відомості про себе та наречену (нареченого).

Також можна скористатися й іншою процедурою, коли акт про укладення шлюбу складається не органом ДРАЦС, а безпосереднім командиром (керівником) та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку.

Відділами державної реєстрації актів цивільного стану Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у 2022 році було зарєстровано 110 таких шлюбів, у 2023 році – 75.

Одружитися через «Дію»

До речі, подати заяву на одруження можна і онлайн. Таку послугу надають відділи державної реєстрації актів цивільного стану в Богодухові, Валках, Сахновщині, Лозовій, Змієві, Чугуєві та Харкові. 

Також онлайн-заяву можна подати і через застосунок «Дія». Для цього молодятам необхідно:

1) мати електронний цифровий підпис;
2) авторизуватися на порталі «Дія» та перейти у розділ «Сім’я»;
3) обрати послугу «Заява про шлюб»;
4) заповнити заяву та обрати час і місце реєстрації;
5) сплатити адміністративний збір;
6) підписати заяву електронним підписом;
7) щоб наречений/наречена авторизувалися у своєму кабінеті на порталі, перейшовши на заяву за посиланням з пошти та підписавши її електронним підписом.

Після цього працівники обраного відділу ДРАЦС направлять відповідь та деталі щодо церемонії на електронну пошту. Молодятам після подачі заяви потрібно буде лише з’явитися у відповідний відділ ДРАЦС у день одруження.

Незабаром у «Дії» можна буде і одружитися онлайн. Нову можливість застосунку в ефірі телемарафону «Єдині новини» анонсував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він зазначив, що така опція буде корисною для військових.

– Можна буде просто одружитися в «Дії» за допомогою відео. Це буде дуже технологічно, – сказав Михайло Федоров.

За його словами, це буде «унікальна для всього світу послуга», безпечна та матиме кілька етапів верифікації.

Діти народжуються

Серед онлайн-послуг, що надаються відділами ДРАЦС Харківської області, і державна реєстрація народження дитини (відповідно до Порядку надання комплексної електронної публічної послуги «єМалятко»). 

До речі, у 2023 році на Харківщині було проведено 7454 реєстрації народження дитини. У 2022 році було трохи менше – 7244. А в довоєнному 2021 році на Харківщині зареєстрували народження 15 581 дитини. 

А тим часом

Під час повномасштабного вторгнення люди на Харківщині не тільки одружувалися, але й розлучалися. Щоправда, порівняно з 2021 роком цифри значно нижчі. Так, у 2021 році відділами державної реєстрації актів цивільного стану Харківської області проведено 3063 державні реєстрації розірвання шлюбу. У 2022 році – 939, у 2023 році – 1747.

Ми писали, що у центральному ЦНАПі Харкова за рік зареєстрували понад 500 шлюбів

Автор: Надія Янінович