Ціна контракту: скільки коштує навчання в харківських вишах

04.08.2021 11:47 Суспільство
Фото: 1news.com.ua Фото: 1news.com.ua
До 9 серпня вступників Харківщини, які навчатимуться на бюджеті, зарахують до вишів. Не пізніше ніж 19 серпня претендентів на безкоштовне навчання мають перевести на вакантні місця. А от для тих, кому не пощастить здобувати професію безкоштовно, навчання у вишах влетить у копієчку. У середньому вартість контракту у вищих навчальних закладах за рік подорожчала на 15 %.

Популярні спеціальності

Загалом цього року українські виші отримали на 7 % більше заявок, аніж минулоріч. Так, за даними державного підприємства «Інфоресурс», охочих вступити на бакалавра виявилося понад 196 тисяч, на магістра – майже 65 тисяч. Цьогорічні абітурієнти подали до вишів майже 1,5 мільйона електронних заяв.

Серед харківських вишів найбільше заяв отримали Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (32 421 заява), Харківський політехнічний інститут (18 067 заяв), Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця (12 432 заяви) та Харківський національний університет радіоелектроніки (12 378 заяв).

По країні рекордсменами за кількістю заяв виявилися Київський національний університет імені Тараса Шевченка (54 008 заяв), Львівський національний університетом (47 301 заява) та Київський політехнічний університет (46 215 заяв).

Як повідомили в Міністерстві освіти та науки, найпопулярнішими спеціальностями бакалаврату цього року є «Філологія» (76 371 заява), «Право» (67 720 заяв) та «Комп’ютерні науки» (66 123 заяви). Серед інших спеціальностей вступники у вишах частіше обирали: «Менеджмент» (62 227 заяв), «Середню освіту» (44 136 заяв), «Інженерію програмного забезпечення» (43 618 заяв), «Журналістику» (43 215 заяв), «Психологію» (39 529 заяв), «Економіку» (37 464 заяви) та «Маркетинг» (36 080 заяв).

‒ Уже протягом років зберігається тенденція попиту на філологічні спеціальності. Це, мабуть, пов’язано з тим, що цей фах має широку спеціалізацію. У нашому університеті можна виділити «Журналістику» та «Міжнародні відносини», куди також активно відправляли свої заяви вступники, ‒ розповіла відповідальний секретар приймальної комісії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ольга Анощенко.

Попри те, що популярними серед абітурієнтів лишаються спеціальності, пов’язані з філологією, правом, економікою та психологією, сьогодні на ринку праці вимальовуються зовсім інші тенденції, говорить відповідальний секретар приймальної
комісії Національного технічного університету «ХПІ» Сергій Петров.

‒ Ми бачимо, що в Україні на ринку праці є великий дефіцит інженерів, технологів та інших спеціальностей цієї сфери. Приміром, візьмемо спеціальність «Гідроенергетика». Це драматична ситуація, коли країна за рік набирає менш ніж 10 спеціалістів на підготовку. А в Україні є понад 20 діючих електростанцій, ‒ розповів Сергій Петров.

За його словами, цього року серед абітурієнтів, які подавали заяви до університету, популярними виявилися спеціальності
IT-напряму.

‒ Добра тенденція відзначилася й щодо класичних інженернотехнічних спеціальностей. Є велика кількість заяв та рекомендацій на бюджет. Цього року ми отримали понад 1300 рекомендацій на навчання за державний кошт. Порівняно з минулим роком приріст рекомендацій у виші збільшився приблизно на 9 %, ‒ додав секретар комісії.

Також серед цьогорічних тенденцій, які відзначив представник університету, є збільшення кількості заяв від вступників з Донбасу та Криму. Цього року через освітній центр «ДонбасУкраїна» та «Крим-Україна» до вишу втупили 111 таких абітурієнтів.

Терміни вступної кампанії

Цього року абітурієнти могли подавати п’ять заяв на бюджет і цілих 30 ‒ на контракт. До 2 серпня всі вступники, які отримали рекомендації для зарахування на бюджет, мали подати до вишів відповідні документи. Зарахування тих, хто навчатиметься за рахунок держави, відбудеться вже 9 серпня.

Не пізніше ніж 19 серпня виші мають завершити переведення вступників на вакантні місця державного, регіонального замовлення.

У тих абітурієнтів, які не отримають жодної рекомендації на бюджет до 28 серпня, статус навпроти всіх заяв залишиться «Допущено до конкурсу». Тому всі ці заяви автоматично братимуть участь у конкурсі на контракт.

Терміни прийому на контракт виші встановлюють самостійно. Але завершитися цей процес має не пізніше 30 вересня.

Найдорожчі – стоматологи

Згідно з інформацією, яку опублікували виші Харківщини, що потрапили до десятки кращих за рейтингом інформаційного освітнього ресурсу «Освіта.ua», цього року ціна стаціонарного навчання на бакалавра стартує від 12 500 гривень за рік.

Серед найдорожчих у вишах Харкова – спеціальності, пов’язані з міжнародною економікою, іноземними мовами, юриспруденцією та фармацевтикою.

Найдорожчою для здобуття професії серед тих, які пропонують у вишах, залишається стоматологія. Тут рік навчання сягає майже 50 тисяч гривень.

У середньому вартість контракту у вищих навчальних закладах за рік зросла на 15 %. Так, у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна вартість навчання за рік зросла приблизно на 10 %. Найдорожчі спеціальності у виші – на факультетах економіки, іноземних мов, комп’ютерних наук, міжнародних відносин і туристичного бізнесу.

Приміром, майбутньому філологу чи психологу доведеться викласти за навчання 25 550 гривень на рік. Така ж ціна на спеціальності вище перелічених факультетів.

А от найдешевші професії у виші стартують від 12 580 гривень на рік. За такі гроші абітурієнт може вступити, приміром,
на спеціальність «Прикладна фізика та наноматеріали», «Хімія», «Математика».

Найдорожчою спеціальністю в Харківському національному університеті радіоелектроніки є «Інженерія програмного забезпечення». Рік навчання тут коштує 24 900 гривень. Для прикладу, у 2019-му за цю ж спеціальність потрібно було сплатити 14 900 гривень. Тобто за два роки вартість для здобувачів збільшилася у більш ніж півтора рази.

Подорожчали тут й інші професії. Зокрема, найдешевший контракт обійдеться у 16 000 на рік. За цю вартість університет
пропонує спеціальності «Видавництво та поліграфія», «Телекомунікації та радіотехніка», «Електроніка» та «Авіоніка». Ціна на ці спеціальності за рік зросла приблизно на 15 %.  

Ціни підвищились до 30 %

У Харківському національному медичному університеті навчання за рік піднялося в ціні на 10 %. Найдорожчою спеціальністю в університеті лишається «Стоматологія» ‒ за рік необхідно викласти 47 600 гривень. Студенти, які вступають на «Педіатрію» або «Медицину», заплатять трохи менше – 44 000 гривень. Найдешевшою спеціальністю у виші є «Соціальна робота», де рік навчання
коштує 25 400 гривень.

З 18 000 гривень на рік стартує навчання в Національному технічному університеті «ХПІ». За таку ціну виш пропонує бакалаврат за спеціальностями «Економіка», «Прикладна механіка», «Галузеве машинобудування» та інші.

У цій ціновій категорії також абітурієнти можуть вступити на спеціальності «Біотехнології та біоінженерія», «Телекомунікації та радіотехніка» або «Прикладна математика».

Навчання за рік у ХПІ подорожчало приблизно на 15 %. Найбільш вартісною спеціальністю в інституті є освітня програма Бізнес-адміністрування (англійською мовою) – тут рік навчання обійдеться у 32 940 гривень. У Національному фармацевтичному університеті серед найдешевших спеціальностей ‒ «Економіка», «Маркетинг» і «Менеджмент». Тут рік навчання коштуватиме 19 900 гривень.

Навчання випускників шкіл за освітніми програмами «Технології парфумернокосметичних засобів» та «Клінічна фармація» обійдеться у 33 700 гривень на рік.

Проте найдорожчими у виші є програми «Оцінка технологій охорони здоров’я» , «Косметологія» та «Менеджмент клінічних
досліджень». Вартість року навчання тут складає 34 900 гривень. Але ці програми доступні тільки після здобуття базової або повної вищої освіти.

Ціна за рік навчання у фармацевтичному виші збільшилася приблизно на 7 %. Від 17 850 гривень стартує вартість контракту в Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «ХАІ». Ціни за рік підвищилися майже на 30 %.

За мінімальну суму, яку пропонує цей виш, абітурієнти можуть обрати спеціальності «Галузеве машинобудування», «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», «Екологія», «Науки про Землю», «Прикладна математика» «Прикладна механіка» та інші.

Найдорожчі спеціальності в цьому університеті коштують 29 925 гривень. За ці гроші студентам пропонують рік навчання на бакалавра спеціальностей «Міжнародні економічні відносини», «Інформаційні системи та технології», «Кібербезпека», «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія» та інші.

У Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця річна вартість навчання стартує від 17 950 гривень. Диплом бакалавра за таку суму на рік можна отримати за трьома спеціальностями: «Соціальне забезпечення»,
«Видавництво та поліграфія» і «Системний аналіз».

Усі інші дипломи обійдуться дорожче, у межах 26 000 – 27 000 гривень. Найдорожче коштує у виші отримання професій, пов’язаних з туризмом. Так, рік навчання на спеціальностях «Готельно-ресторанна справа» або ж «Туризм» обійдуться у 27 950 гривень. Також до найдорожчих у виші належить спеціальність «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

Ціна контракту цього вишу, порівняно з минулим роком, зросла приблизно на 15 %. На такий же відсоток подорожчало за рік навчання в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова.

Рік навчання в цьому виші стартує від 17 000 гривень. За цю вартість абітурієнти можуть опанувати спеціальність «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» або ж «Автоматизація та комп’ютерноінтегровані технології».

Найбільша сума, яку доведеться сплатити за навчання в університеті ‒ 26 600 гривень на рік. Стільки коштує контракт на спеціальності «Дизайн» та «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

У 29 925 гривень на рік обійдеться контракт у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. За ці кошти
вступники можуть здобути ступінь бакалавра за спеціальностями «Право», «Міжнародне право» та «Економіка». Подорожчання у
виші за рік не перевищило 5 %.

Від 14 000 гривень стартує рік навчання в Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.
Це спеціальності «Комп’ютерна інженерія», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Авіаційний транспорт
(Обслуговування повітряних суден)» та інші.

Найдорожчою спеціальністю в цьому виші є «Авіаційний транспорт (Льотна експлуатація повітряних суден)» ‒ рік навчання обійдеться у 20 000 гривень. Вартість навчання за рік у цьому університеті збільшилася на 20 %.

Річна вартість навчання в харківських вишах (бакалавр, стаціонар)*

  • ХНУ імені В. Н. Каразіна – від 12 580 до 25 550 гривень
  • ХНУРЕ – від 16 000 до 24 900 гривень
  • ХНМУ – від 25 400 до 47 600 гривень
  • ХПІ – від 18 000 до 32 940 гривень
  • НФаУ – від 19 900 до 33 700 гривень
  • ХАІ – від 17 850 до 29 925 гривень
  • ХНЕУ ім. С. Кузнеця – від 17 950 до 27 950 гривень
  • ХНУМГ імені О. М. Бекетова – від 17 000 до 26 600 гривень
  • НЮУ імені Ярослава Мудрого – 29 925 гривень
  • ХНУПС – від 14 000 до 20 000 гривень.

* Десятка кращих харківських вишів за рейтингом інформаційного освітнього ресурсу «Освіта.ua» у 2021 році.