Ціна на сало в Україні: експерт порівняв вартість продукту в різних країнах

14.12.2017 11:55 Суспільство
Фото: dpchas.com.ua Фото: dpchas.com.ua
Цього року ціна на сало встановила рекорд, піднявшись на 68 %.

За інформацією Української асоціації постачальників торгових мереж, в Україні спостерігається велика різниця між цінами на сало в окремих регіонах: коли тернополянин платить за нього 46 грн/кг, то киянин – 124/кг. Загалом ціна на сало в столиці коливається між 100 та 150 грн/кг. У Харкові цей продукт можна купити приблизно за 70 – 90  грн/кг.

«Ми порівняли ціни на сало в магазинах декількох країн та з’ясували, що в Україні воно є найдорожчим. Зрозуміло, що сало є продуктом, який ми звикли купувати на ринку, але ціни на ринках у різних країнах порівняти неможливо. В Україні ціна на сало в магазині становила 157,6 грн за кілограм продукту, у Білорусі – 140,5 грн, у Литві – 138,1 грн, а в Польщі всього 58,4 грн. Польські виробники відпускають сало, із необхідними для нашої країни документами, навіть від 25 грн за кілограм», — написав на своїй сторінці у Facebook генеральний директор Української асоціація постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, в Польщі ціна на сало в два рази вища за більшість видів м'яса, і в три рази – за найдорожчі види м’яса. У нашій країні середня ціна сала – 68 грн, а середня ціна недорогої свинини – 98,5 грн за кілограм.

«Тобто вартість відрізняється в 1,5 раза. І це не за рахунок високої вартості свинини в Польщі, а за рахунок дорожнечі сала в Україні», — додав експерт.

За його словами, причина цінових рекордів полягає в скороченні поголів’я свиней у селян, тому що цей продукт промисловим способом практично у нас не виробляється. А причина скорочення поголів’я у тому числі в зменшенні відходів продуктів зі столу господарів, які раніше були основним джерелом надходжень їжі.

Читайте також: Звістку про масове отруєння вагітних під Харковом прокоментували санепідеміологи

«Раніше до третини всіх продуктів викидалося, що відповідає світовим тенденціям. Але через зниження рівня життя українці стали економнішими і купують стільки, скільки можуть з’їсти. Якщо ж додати африканську чуму свиней, то коло замикається», — зазначив Олексій Дорошенко.

Олександр Ушаков