Чому в сусіда є світло, а у мене немає: енергетики Харківщини відповіли на найпопулярніші запитання

08.04.2024 18:32 Суспільство
Відключення світла / Фото ілюстративне Відключення світла / Фото ілюстративне

Енергетики відповіли на найпоширеніші запитання жителів Харківської області щодо ситуації з електропостачанням.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на АТ «Харківобленерго».

«Чому в Харкові відбуваються такі тривалі та нерівномірні відключення?»

Наразі електромережа Харківської області працює в екстремальних умовах. Постійні обстріли у різних частинах регіону призводять до нових і нових пошкоджень енергомережі. Через це фахівцям доводиться відключати певні лінії, щоб мати змогу провести необхідні аварійно-відновлювальні роботи.

«Якщо у вас немає світла, а у вашого сусіда є, це не означає, що про вас забули»

По-перше, це означає, що ви із сусідом підключені до різних ліній. По-друге, наразі немає можливості забезпечити одночасну подачу електроенергії у ваші будинки. До того ж ви маєте знати, що головний принцип роботи електрообладнання – це безперебійність. Іншими словами, воно не розраховане на дуже часті вимкнення-увімкнення та може просто не витримувати напруги. Результатом цього є ще більш масштабні аварії та тривалі знеструмлення. Тому так, є випадки, коли в одному й тому ж районі частину абонентів вимикають на більш тривалий час.

«Чому світло вимикають не за графіком?»

Через пошкодження електричних мереж та додаткові обмеження на постачання електроенергії до Харківської області, які застосовує НЕК «Укренерго», доводиться здійснювати відключення споживачів Харкова та області у більших обсягах, ніж ті, що передбачені у графіках погодинних відключень.  

Нагадаємо, після масованої ракетної атаки, яка сталася 22 березня, мер Харкова Ігор Терехов пояснив, що відсутність світла не за графіком пов’язана з аварійними відключеннями. Щодо графіків – на сьогоднішній день у регіоні продовжують діяти погодинні відключення електроенергії. Дізнатися, коли заплановано відключення за вашою адресою – можна тут