Деяким категоріям жителів Харківської області збільшать адресні виплати

18.10.2022 16:48 Суспільство
Відбулося засідання постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку регіону, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку територій Харківської обласної ради, на якому розглянули проєкти рішень, що будуть виноситися на наступне пленарне засідання. Серед них – збільшення адресних виплат.

Засідання комісії пройшло у форматі відеоконференції. Серед питань, які розглядалися, було і внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги. Як пояснив директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага, зміни стосуються подачі документів на допомогу з лікування та після стихійного лиха.

– Ми полегшили людям збір документів для надання допомоги. Тепер вони можуть використовувати довідку, яка видається внутрішньо переміщеним особам. На сьогодні в області проживає близько 310 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і близько 800 тисяч жителів області живуть у різних регіонах країни. Вони всі мають право звернутися за наданням матеріальної допомоги, – сказав Юрій Шпарага.

За його словами, зараз комісія з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, має право призначити допомогу від 500 гривень до 20 тисяч гривень. У проєкті рішення збільшується мінімальна сума до однієї тисячі гривень, а максимальна сума залишається 20 тисяч гривень. Однак для онкохворих цю суму можуть збільшити до 30 тисяч гривень.

Крім того, одноразову грошову допомогу також можна виділяти в окремих випадках, зважаючи на можливості бюджету.

Під час засідання комісії була оприлюднена інформація, що у результаті обстрілів на Харківщині 14 дітей залишилися круглими сиротами. Троє з них перебувають за кордоном, решта – в Харкові. На попередньому засіданні було ухвалено рішення кожній цій дитині виділити з обласного бюджету в межах програми надання грошової допомоги по 30 тисяч гривень.

Нагадаємо, 7 жовтня голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала розпорядження про скликання чергової сесії обласної ради. Дата проведення і час засідання будуть повідомлені кожному депутату облради індивідуально.