Дефіцит яблук прогнозують харківські садівники

27.09.2017 11:23 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Харківські виробники зберуть на 30 % менше урожаю яблук, аніж запланували.

Цього року вітчизняна фруктова галузь зазнала кілька викликів. Так, квітневі та травневі заморозки згубно вплинули на цьогорічний урожай.

Через це харківські виробники зберуть на 30 % менше урожаю яблук, аніж запланували.

Результат бачимо на цінниках у торгових мережах - адже ціни на яблука, незважаючи на сезон,  вже почали кусатися. Сьогодні за кілограм добірних плодів у магазині доведеться викласти до 20 гривень, тоді як о цій порі минулого року фрукт коштував в половину дешевше - 10 гривень за кілограм. Проте, й така ціна, за словами керівника "Харківської фруктової компанії" Василя Сердюка, вполовину занижена від своєї собівартості.

- Щоб покрити витрати хоча б за декілька років, ціна на яблука повинна бути 30-35 грн, - розповів керівник господарства. - Але низька купівельна спроможність споживача - стримує ріст.

Тому, за словами виробника, споживачам слід очікувати на підвищення ціни на яблука.

-  Через місяць - півтора ціна почне збільшуватися, - додав Василь Сердюк. - Загалом яблуко у цьому році буде дороге і його не вистачатиме.

Крім того, подібна ситуація склалася і в інших регіонах країни. За інформацією  "Укрсадпрому", на початку літа в українських садах шкоди наробили буревії та град. Зокрема, через негоду постраждали насадження Хмельницької, Львівської та Вінницької областей. Буревії призвели до повалення дерев, а град побив плоди на деревах.  Тому цього сезону виробники зберуть менший урожай, а втрати у деяких областях сягнули 50 %.

Через аварію жителі центру Харкова залишилися без води

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта