Дешеві продукти зникнуть на Харківщині

22.09.2015 09:00 Суспільство
Фото: kh.vgorode.ua Фото: kh.vgorode.ua
20 вересня в Україні набули чинності положення Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів".

Його суть полягає у тому, що відтепер виробники харчових продуктів повинні ще жорсткіше контролювати всі етапи своєї роботи. Крім того, їм ввіряється перевіряти якість сировини, яка входить у рецептуру, а також умови, в яких готовий товар продають споживачу. Так, виробник ковбаси має не лише дотриматися всіх технологій обробки м'яса, а й простежити, в яких умовах ця свинина чи яловичина була вирощена, чим тварин годували, де вони були забиті тощо. Перевіряє комбінат і реалізацію товару, зокрема, чи не виставляє супермаркет на продаж ковбасу, термін придатності якої вже закінчився. Контроль має стати тотальним - від поля до столу.

Закон передбачає, що всі без винятку підприємства повинні почати використовувати міжнародну систему контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів - «Hazard Analysis and Critical Control Points» (НАССР), що в перекладі з англійської означає «Аналіз небезпечних чинників і контроль в критичних точках». Як пояснив керівник сертифікаційного напрямку компанії, яка вже багато років допомагає підприємцям впроваджувати у себе європейські стандарти якості, Олександр Смирнов, основна відповідальність за безпеку продукту відтепер покладається на виробників, підприємства, які транспортують, зберігають, упаковують і реалізують харчові продукти. Держава ж буде контролювати не готовий продукт, а виробництво та обіг. Таким чином, можна буде відстежити весь ланцюжок і з'ясувати, чи є харчовий продукт безпечним на початковій стадії, а не після факту отруєння.

- HACCP створює єдиний стандарт для підприємств харчової промисловості, визнаний в усьому світі, - розповідає Олександр Смирнов. - У зв'язку з тим, що Україна підписала угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, нам необхідна єдина система аналізу постачальників на предмет відповідності вимогам харчової безпеки, що якраз забезпечує новий закон і чого не міг надати старий.

Попри те, що закон вступає в силу вже цієї неділі, чекати підвищення якості продуктів харчування українцям доведеться ще довго. Передбачається, що підприємства з високим ступенем ризику зобов'язані перейти на новий стандарт до 2017 року, а з середньою і малою - до 2018-2019 років. За словами експертів, середній час побудови системи НАССР складає від трьох до шести місяців.

- Коли все нарешті запрацює, якість продукції безумовно виросте. Вже не буде сосисок по 20 грн за кілограм. Адже така продукція явно виробляється не по стандарту. Такого бути не може, - розповів начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Геннадій Песчанський.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта