Дитячі табори Харківщини мають проблеми з водою і протипожежною безпекою

17.04.2015 07:45 Суспільство
http://www.vitbichi.by/ http://www.vitbichi.by/
Ціни на дитячий відпочинок поповзли вгору, а сервіс у таборах досі залишає бажати кращого.

Читайте також: Скільки цього року обійдеться дитячий відпочинок влітку. Ціни на путівки

Як виявилося, вже за два місяці до початку сезону більшість закладів досі мають серйозні проблеми. Це стосується і санітарно-епідемічних вимог, і протипожежної безпеки, і приведення до належного стану пляжів та дна водоймищ.

Так, чи не кожний другий навчально-виховний заклад, на базі якого планується відпочинок дітей, має проблеми з питною водою, - розповіла начальник Головного управління Держсанепідемслужби у Харківській області Тетяна Колпакова. Більшість таких установ не підключені до проточної води і не мають гарячої води на харчоблоках. Крім того, низка районів області мають проблеми з якістю води центрального водопостачання. Тому навіть, якщо табір підключений до центрального водопостачання, це ще не означає, що діти будуть вживати здорову безпечну воду.

- Найбільший відсоток нестандартних проб по мікробіологічних показниках ми побачили у комунальних водогонах Близнюківського, Дворічанського, Лозівського, Барвінківського, Краснокутського, Валківського і Нововодолазького районів, - сказала Тетяна Колпакова. - Також багато порушень було у воді сільських водогонів Близнюківського, Лозівського, Борівського, Чугуївського районів та колодязях Куп’янського, Лозівського, Чугуївського, Балклійського і Харківського районів.

Головний санітарний лікар області також додала, що зараз Харківщиною ходить сальмонельоз, дизентерія та інші кишкові інфекції. Враховуючи ж, що сьогодні Держсанепідемслужбі заборонені перевірки в тому числі шкіл, на базі яких будуть оздоровлюватися діти, на харчоблоках можливі численні порушення. В результаті медики вже готуються до спалаху захворюваності.

Не задоволені підготовкою до літнього сезону і рятувальники. Так, за словами начальника управління з державного нагляду на контролю Головного управління ДСНС України у Харківській області Сергія Колосовського, більше 40 % закладів дитячого відпочинку мають незадовільний стан електрообладнання та електромереж. Майже у половині таборів у несправному стані або зовсім відсутній захист від блискавки і не проведена вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій. У 90 % об’єктів відсутня автоматична протипожежна сигналізація, 50 % - не мають пожежних водоймищ і гідрантів, а також справних вогнегасників.

- У 2013 році сталася пожежа в одному з дитячих таборів відпочинку Криму. Тоді вщент згоріла двоповерхова будівля і лише дивом ніхто не постраждав. Табір знаходився в горах, гідранти були несправними, протипожежних водоймищ і вогнегасників не було, - розповів Сергій Колосовський. – В таких випадках приїжджає пожежна машина, яка може привезти лише дві тонни води. Цього вистачить, щоб гасити пожежу всього сім хвилин. Далі, якщо водоймищ немає, автомобіль розвертається і їде за десятки кілометрів, щоб набрати води.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта