До кінця року у половини харків'ян з'являться нові лічильники

03.09.2015 13:55 Суспільство
Фото: shkolazhizni.com Фото: shkolazhizni.com
До кінця року 50 % будинків в Харкові обладнають лічильниками тепла.

Внутрішньобудинкові прилади обліку споживання теплової енергії планують встановити в 47-50 % житлових будинків Харкова комунальної форми власності до кінця 2015 року. Про це повідомив сайт Харківської міськради.

Як повідомив головний інженер КП «Харківські теплові мережі» Євген Зінченко, всього по місту вже встановлено 2 тис. 358 лічильників, що становить 27 % від потрібної кількості.

Теплові лічильники будуть враховувати фактичне споживання тепла в будівлі, завдяки чому мешканці сплачують тільки за отриману послугу. Крім того, на кожному приладі встановлюється автоматика, яка буде без втручання мешканців регулювати температуру теплоносія залежно від погоди.

«Установка приладів - це законодавча норма. Все має бути видимим, тепла безкоштовного бути не може. Наше завдання - зробити так, щоб люди платили тільки за надану послугу. З 182 діб опалювального періоду у нас бувало до 60 днів з плюсовою температурою, а 32-34 дня були з температурою вище чотирьох градусів тепла. Тому поки не оснастимо будинки автоматикою, проблему не розв’яжемо», - розповів головний інженер ХТМ.

Також Євген Зінченко зазначив, що деякі харків'яни встановили на своїх будинках лічильники за свій рахунок, і прилади, як правило, без автоматики погодного регулювання. Такий лічильник коштує близько 25 тис. грн, а з автоматикою - близько 80 тис. грн.

Перед тим, як лічильник з'являється на розподільній рамці в підвалі, фахівці вираховують тепловтрати в будинку. Якщо будівлю погано утеплено, ставити прилад не будуть, тому що буде споживатися більше тепла і, відповідно, буде більша сума оплати. Крім того, деякі мешканці самовільно змінюють тип приладу опалення, ставлять додаткові секції на батареях, переключаються на інші стояки і за фактом споживають більше тепла, а платять менше, тому "ХТМ" та КП "Жилкомсервіс" проводитимуть техогляд інженерних мереж та обладнання в квартирах , щоб уникнути непорозумінь, - повідомляє агентство SQ.

У наступному році близько 1 тис. лічильників з'являться у будинках за рахунок коштів Світового банку. Протягом двох років прилади обліку тепла планують встановити у всіх житлових будинках комунальної форми власності. З часом дані з них будуть передаватися дистанційно. У ХТМ планують систему повністю автоматизувати.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта