Дороге медобладнання «загубилося» на Харківщині

14.05.2020 14:20 Суспільство
Фото: vsapravda.info Фото: vsapravda.info
Протягом минулого року за рахунок обласного бюджету було закуплено обладнання, але частину його й досі не передано у лікарні.

Протягом 2019 року в рамках обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» було придбано вартісне медичне обладнання на суму понад 140 мільйонів гривень. Однак у лікарні було передано тільки частину обладнання. За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, про факт «загубленого» обладнання йому нещодавно повідомили волонтери та лікарі.

–  Уже минув майже рік, але ті закупівлі, що проводилися переважно обласною клінічною лікарнею, велика кількість цього обладнання або не розподілена між медичними комунальними підприємствами області, або розподілена, але досі не передана. Таким чином дороговартісне обладнання, яке могло б сьогодні працювати і у боротьбі з COVID-19 (таке обладнання ми сьогодні шукаємо по всьому світу і залучаємо бізнес), не працює. Це понад 200 одиниць на загальну суму понад 53 мільйони гривень, – зазначив очільник Харківської облради Сергій Чернов.

Наразі самоврядовець дав доручення профільним постійним комісіям обласної ради (з питань охорони здоров'я та з питань бюджету) розібратися з цим питанням.

–  Потрібно зрозуміти, чи придбалося це обладнання? Де воно фактично знаходиться? Чому досі його частина не розподілена? Чому те, що розподілено, не передано до наших лікарень? Або це чиясь халатність, і цьому повинна надатися оцінка. Або це злочин. Я б не хотів думати, що це злочин, а хотів би об'єктивно розібратися. Це кошти платників податків, усе повинно бути прозоро, – підкреслив Сергій Чернов.

Читайте також: Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали