Фільм про найтрагічніший будинок знімуть у Харкові

13.07.2016 10:58 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
У Харкові стартують зйомки документального фільму про драму української інтелігенції в 1930-ті роки. Днями на вулиці Культури, 9 з'явиться знімальна група.

Спеціально для еліти українського мистецтва в Першій столиці побудували Будинок письменників «Слово», який виявився для поетів, письменників і драматургів пасткою.

- Будинок письменників «Слово» - це трагічна історія сталінської епохи, - вважає директор Харківського відділення Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Ф. Рильського НАН України, директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» Михайло Красиков.
- Будинок знаходиться на вулиці Культури, 9.

До 1936 року вулиця називалася Барачною, так як в 1877-1878 роки тут розміщувалися бараки лазарету, де лікувалися поранені в російсько-турецькій війні. Ця назва виявилася пророчою: велика частина мешканців будинку «Слово», побудованого на цьому місці, виявилася в сталінських бараках.

Будівля була побудована в 1928 році за проектом Митрофана Дашкевича в конструктивістському стилі. Вона призначалася для українських діячів культури: тоді була модно, щоб люди однієї професії жили в одному будинку (вважалося, що це сприяє їх творчому зростанню), та й фінансували будівництво відповідні професійні організації. За задумом архітектора, зверху будівля мала вигляд літери «С», яка позначала «Слово».

В елітний будинок заселився цвіт українського мистецтва: письменники Володимир Сосюра, Микола Бажан, Павло Тичина, Микола Хвильовий, Остап Вишня, Петро Панч, Микола Нагнибіда, Леонід Первомайський, Іван Багряний, Микола Трублаїні, Олесь Досвітній. Тут жив і знаменитий «тріумвірат» театру «Березіль»: драматург Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, художник Вадим Меллер. Тут була квартира і відомого театрального художника Анатоля Петрицького.

Трагічна історія будинку стала поштовхом до написання сценарію документального фільму «Будинок« Слово», авторами якого виступили режисер Тарас Томенко, поетеса Любов Якимчук і літературознавець Ярина Цимба.

- Я багато знав про розстріляне Відродження, але коли усвідомив, що в одному будинку був зібраний і знищений цвіт української нації, зрозумів, що «Слово» - найдраматичніший будинок в Україні, - ділиться Тарас Томенко. - Це унікальна історія і для Харкова, і для всієї України.

У минулому році сценарій до кінофільму отримав першу премію на XV Міжнародному конкурсі «Коронація слова».

- Наша мета - розповісти про долі цих людей, про гарячу літературну дискусію того часу, про потужну, вируючу творчість в атмосфері будинку до трагедії, про велетнів духу. Якщо наш глядач після перегляду фільму прочитає хоча б кілька віршів цих поетів, я буду вважати наше завдання виконаним, - зізнається режисер і автор сценарію.

Практично кожний український письменник у цьому будинку пережив власну драму, і при підготовці фільму авторам вдалося виявити в київських архівах дуже багато цікавих документів.

Мирон Маркевич змінив фах

Зйомки документальної стрічки планують завершити в Харкові до кінця липня. Після чого Тарас Томенко приступить до другої частини проекту - повнометражного художнього фільму про будинок «Слово».

Олександр Ушаков

Автор: Администратор сайта