Free Azov: у Харкові пройшла акція на підтримку полонених «азовців»

01.04.2024 18:50 Суспільство
Акція на підтримку військовополонених/фото: Слобідський край Акція на підтримку військовополонених/фото: Слобідський край

31 березня в Харкові пройшла чергова акція на підтримку полонених воїнів-захисників Маріуполя. На акцію прийшли родичі військовополонених, друзі, побратими, небайдужі харків’яни. Серед тих, хто підтримував родини військовополонених, і волонтери, які будують Пункти незламності. 

«Нас називають незламні. Будуємо Пункти незламності для цивільних і військових у місцях, де блага цивілізації недоступні», розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» волонтер Михайло Пуришев. Михайло перший з волонтерів, хто зайшов в оточений Маріуполь. Як він розповів, будували Пункт незламності для військових і в Авдіївці, і в Херсоні. «Ми намагаємось допомогти нашим воїнам хоч трохи перепочити від війни. У Пунктах незламності вони можуть прийняти душ, випрати речі, подивитися телевізор, випити кави або чаю. Ми повинні допомагати тим, хто воює, і не забувати про військовополонених. Наш обов’язок зробити все, щоб вони повернулися додому», каже волонтер.

Волонтери на акції у підтримку військовополонених/фото: Слобідський край

«Незламні»/фото: Слобідський край

У кожного, хто прийшов на акцію, своя історія і власний біль. «Ми приходимо на кожну акцію нагадати світові про наших рідних, які страждають у полоні», каже пані Олена, яка чекає з полону сина Яна. Разом з нею і  донька Інна. «Чекаю братика. Кожен ранок прокидаюся з думкою про нього», говорить вона.

Учасниці акції/фото: Слобідський край

Мама і сестра військовополоненого Яна/фото: Слобідський край

Катерина чекає на чоловіка Іллю. А вдома на маму чекає шестирічна донечка, яка інколи каже, що починає забувати, як виглядає татко. А часом, коли дивиться на чоловіка з бородою, то говорить, що така, як у татка.

Учасниці акції/фото: Слобідський край

Мама військовополоненого Ігоря Тетяна та дружина військовополоненого Іллі Катерина/фото: Слобідський край

За словами однієї з організаторок акції Аліни, зібралося більше сотні людей. Вони прийшли з плакатами та скандували: «Стань голосом полонених», «Мовчання гірше зради», «Наші не вдома», «Полон вбиває». І з надією приходитимуть на кожну таку акцію, допоки рідні не повернуться додому.

Ми писали, що звільнені військовополонені з Харківщини отримають грошову виплату.

У Харкові Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими надає юридичну, соціальну і психологічну допомогу.

Автор: Надія Янінович