Готувалися до свята, та у гості завітали «шахеди»: харків’яни згадують момент «прильоту»

31.01.2024 18:48 Суспільство
Комунальники закривають вікна після обстрілів/фото: Слобідський край Комунальники закривають вікна після обстрілів/фото: Слобідський край

У Слобідському районі Харкова комунальники закривають вікна, вибиті в багатоповерхівках під час вечірніх обстрілів 30 січня, та прибирають територію. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» мешканка пошкодженого будинку Ольга, її сім’я вже спала, коли прилетіли російські «Шахеди». Прокинулись від сильного вибуху.

У пані Ольги шестеро дітей. Найменшому 11 лютого виповниться чотири місяці. «Наступного дня мали святкувати 12-річчя сина, але тепер плани зовсім інші», – каже вона.

Під час нашої розмови до мами тулилася донечка Аня, сором’язливо посміхаючись. Дівчинка жалілася на біль у нозі та постійно затуляла вуха. Каже, щоб не чути вибухів, а нога болить від поранення склом.

«Я почула вибух і побігла в коридор, а потім ми пішли до сусідів на п’ятий поверх», – каже дівчинка. Маленька Аня любить математику, малювання, танці. Їй подобається навчатися у метрошколі. Мріє повноцінно ходити до школи й не боятися вибухів.

«Хочеться достукатися до росіян, щоб вони не кидали на нас ракети. Та, мабуть, марно», – каже Тетяна Василівна, бабуся дівчинки.

Ремонт будинку після обстрілів/фото: слобідський край

Мешканці будинку оговтуються від «прильотів» 

Попри все, харків’яни не втрачають оптимізму, вірять у перемогу і не збираються залишати місто.

«Найголовніше, що всі живі. А взагалі, тварюки. Просто тварюки. Ось що можу сказати про тих, хто обстрілює нас ракетами і «Шахедами». Вдома знаходилися родиною. Чоловік і дитина. Встигли вибігти в коридор перед вибухом. У квартирі повилітали всі шибки. Сьогодні комунальники забивають вікна ОСБ плитами, щоб тепло збереглося. Спасибі комунальникам і волонтерам за їхній труд, за підтримку. Слава Богу, що всі живі та здорові. Все інше здолаємо. З Харкова не виїжджали і не збираємось. Вірю, що обов’язково переможемо», - каже мешканка будинку Мар’яна.

Волонтери/фото: Слобідський край

Волонтери пригощають гарячим чаєм, кавою, кулешем та паляницями

Біля будинку розгорнули кухню волонтери. Пригощають усіх бажаючих гарячим чаєм, кавою, тістечками, кулешем та паляницями.

«Виїжджаємо на місця прильотів. Стараємось підтримати людей, дати їм зрозуміти, що вони не лишилися наодинці зі своїми проблемами», – каже волонтерка Ірина. І насипає мешканцю пошкодженого будинку куліш для всієї родини.