Хлопчик з Харкова став донором кісткового мозку для свого батька

03.09.2022 12:00 Суспільство
П’ятирічний хлопчик з Харкова врятував свого батька, він став для нього донором кісткового мозку. Операція пройшла успішно.

Про це повідомляє Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит».

У листопаді 2021 року сім’я Олексія, Олени та п’ятирічного Макара, які мешкають у Харкові, дізналася про важкий діагноз батька родини. Олексію діагностували апластичну анемію. Але потім в Охматдиті цей діагноз скорегували на мієлодиспластичний синдром. Олексію необхідна була операція з трансплантації мозку.

Після початку широкомасштабного російського вторгнення Охматдиту дозволили відкрити свої двері для всіх пацієнтів незалежно від віку. Також лікарня отримала ліцензію на проведення  трансплантації кісткового мозку для дорослих. Після цього  родина приїхала до Києва.

На жаль, лікарні не змогли знайти жодного сумісного донора, і тоді п’ятирічний син запитав, чи може він урятувати свого батька. Макар підходив як донор на 60 відсотків, тому Олексія почали готувати до операції. 15 червня стовбурові клітини сина трансплантували батькові. Пересадка пройшла успішно.

Наразі родина залишається в лікарні. Олексію потрібно перебувати під наглядом лікарів.

На честь такої події Олена зробила футболки для своїх чоловіка та сина. У Олексія на футболці написала англійською «Мій син та Охматдит врятували моє життя», а у Макара — «Я врятував життя тата».

Від того часу, як Охматдиту дозволили лікувати дорослих, вони вже провели шість трансплантацій кісткового мозку. Далі вже на вересень плануються усього 10 таких операцій. Дві вже провели 1 вересня.

Усі трансплантації проводяться коштом держави Україна.

Автор: Олександр Манченко