Іпотерапія для ДСНС: як коні допомагають рятувальникам Куп’янщини знімати стрес (фото, відео)

21.01.2024 15:35 Суспільство
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області

Повсякденна робота рятувальників Харківської області супроводжується постійним стресом, нервовим напруженням та сильними переживаннями. 

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Головне управління ДСНС України у Харківській області.

Фахівці ДСНС щодня стикаються з обстрілами, смертю, кров’ю та стражданнями людей. Для того, аби мати змогу й надалі виконувати свої службові обов’язки, вони повинні час від часу проходити психологічну реабілітацію.

Нещодавно на базі кінно-спортивної школи у Малій Данилівці з’явився благодійний проєкт підтримки ментального здоров’я для рятувальників Куп’янщини та їхніх дітей – іпотерапія.

– Під час терапії кожен обирає собі тварину до душі, знайомиться з нею, може погодувати з руки та, звісно ж, проїхатися верхи під наглядом кваліфікованих інструкторів. Про сприятливий вплив верхової їзди на хворих і поранених свідчать ще записи у працях античних медиків і лікарів. Тому такі заняття дозволяють вогнеборцям позбавитись напруження, почуття тривоги, зняти стресові стани та й просто гарно провести час та поліпшити загальний настрій, – пояснили у ДСНС.

Як зазначили надзвичайники, наразі проєкт набирає обертів і в майбутньому подібні сеанси будуть проходити на постійній основі.

Що таке іпотерапія?

Це всесвітньо визнаний метод реабілітації після різноманітних захворювань, досягнення стійкої ремісії та соціальної адаптації. Іншими словами – це лікування за допомогою верхової їзди під наглядом лікаря іпотерапевта або спеціально навченого інструктора верхової їзди. Унікальність терапії полягає в одночасному фізичному, психологічному та емоційно позитивному впливах на пацієнтів із неврологічними, психічними, фізичними або іншими порушеннями.

 

Нагадаємо, у Харкові поранені захисники можуть пройти безкоштовну реабілітацію. Благодійний фонд «Громадянин» разом з медично-оздоровчим центром «FORTIS» розпочали нову безоплатну програму для поранених українських воїнів під назвою «Реабілітація кіборгів».

Також нещодавно дітей з Куп’янщини відправили на Київщину для оздоровлення. Малечі надали психологічну допомогу, аби вони змогли позбутися страхів та відновили своє ментальне здоров'я. 

Автор: Анна Хливнюк