Із зони АТО за підтримки “Фонду Олександра Фельдмана” евакуювали понад 2 тисячі поранених і хворих

29.09.2014 11:37 Суспільство
http://www.socportal.info http://www.socportal.info
Від початку заворушень на Донбасі Міжнародний благодійний фонд “Фонд Олександра Фельдмана” активно допомагає вимушеним переселенцям, а також тим, хто через ті чи інші причини не може виїхати із зони конфлікту.

“Фонд Олександра Фельдмана” вже допоміг евакуювати зі сходу України більше 2 тис. осіб. Серед них переважна більшість — важкохворі, поранені, люди похилого віку, жінки та діти. Зараз з вимушеними переселенцями працюють професійні психологи, соціологи, реабілітологи.

- Ні для кого не секрет, що для таких людей зараз виникає проблема адаптації. Втрата житла, проблеми з працевлаштуванням, харчуванням, школами, дитсадками. Звідси виникає агресія, страх, невпевненість у завтрашньому дні, - розповіла координатор програми по роботі з вимушеними переселенцями, психолог Інна Муратова. -  За підтримки “Фонду Олександра Фельдмана” ми створили центр психосоціальної реабілітації. Особливо це важливо для дітей-підлітків. У нас працюють кращі психотерапевти, психологи, соціологи, спеціалісти клінічної соціології. Застосовуються найновіші передові методики. Це анімалотерапія на території Feldman Ecopark, ігротерапія, арттерапевтичні методи.

За словами Інни Муратової, благодійний фонд також надає психологічну допомогу і людям, які знаходяться у зоні АТО. У першу чергу спеціалісти працюють з дітьми-інвалідами.

“Фонд Олександра Фельдмана” співпрацює з Червоним Хрестом. Вже зараз волонтери фонду отримали посвідчення Червоного Хреста і їздять у зону АТО з гуманітарною допомогою. Були створені мобільні бригади допомоги, до складу кожної з яких входить лікар-терапевт, психолог та юрист. Крім того, для вирішення критичних завдань були залучені спеціалісти медичного центру “Інтермед”. Медики постійно виїжджають на територію Луганської і Донецької областей і надають там населенню безкоштовну допомогу, в тому числі привозять ліки.

- Жодна «швидка допомога» з Харківської області туди не доїжджає, - розповів представник медцентру “Інтермед”, лікар-хірург Арсен Аракелян. - Що стосується допомоги, яку надаємо ми, то тут мова йде про первинну обробку ран на рівні амбулаторної хірургії. Тих людей, яких ми не можемо прооперувати на місці, особливо це постраждалі від мін та вогнепальних поранень, ми транспортуємо у Харків.

Лікар додав, що зараз на фоні стресу у людей, які залишилися в зоні АТО, загострюються хронічні хвороби. Найбільше це характерно для дітей.

- Сьогодні ми бачимо лише вершину айсбергу тієї ситуації, що склалася. Досвід інших країн, які проходили через подібні ситуації, показує, що та робота, яка ведеться зараз, - це лише початок. Пізніше ми матимемо справу з цілою низкою нових, у першу чергу психологічних проблем, - стверджує директор міжнародного благодійного фонду “Фонд Олександра Фельдмана” Максим Водка. - “Фонд Олександра Фельдмана” запрошує до співпраці всі організації, які готові допомогти, які мають досвід і ресурси. Однак я наголошую, що ми беремо участь лише в тих заходах, які направлені на боротьбу з гуманітарними і психологічними проблемами, які сьогодні склалися на сході України.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта