Харківська телеведуча стала жертвою квартирних шахраїв

15.06.2015 08:25 Суспільство
Фото: business.vesti-ukr Фото: business.vesti-ukr
Харківську телеведучу обікрали на зй’омній квартирі, під підозрою власники житла

Суперечки поміж квартиронаймачами та орендодавцями річ знайма багатьом. Юристи радять при винаймі житла не просто складати договір, а прописувати в ньому багато нюансів. Про те, що усні домовленності швидко «забуваються» переконалася на своєму прикладі харківська телеведуча Ганна Прокаєва.

Близько двох років тому дівчині терміново потрібно знадобилося житло. Вона звернулася за допомгою до маклера. Варіант, який запропонувала фахівець з нерухомості, ведучу повністю задовольнив та й сума за послуги була не такою ж й великою — 250 грн.

- Коли дійшов час до підписання договору аренди, виявилося, що за послуги маклера я повина сплатити 500 грн, хоча спочатку домовлялися про іншу суму, - згадує телеведуча. - Жінка почала пояснювати, що ця квартира — варіант її колеги, тож я їм двом винна за послуги.

Ганні такий підхід до справи дуже не сподобався, сказала, що це дуже схоже на обман. Однак часу на пошук іншої квартири у дівчини не було і вона погодилася. Квартиранка та власник підписали типовий договір оренди.

- Наш договір не був нотаріально завірений. Маклер мене запевнила, що всі за такими договорами працюють і ніяких проблем немає, а з послугами нотаріуса угода обійдеться в тисячу гривень, - розповідає Ганна Прокаєва.

В підписаний договір не включили багато важливих нюансів. Наприклад, чи може власник заходити в квартиру під час відсутності винаймача. Дівчина стверджує, що всі ці моменти обумовлювалися усно. Та згодом виявилося, що всі ці усні обіцянки гроша ламаного не варті. Тепер Ганна знає, що договорі потрібно прописувати всі дрібниці, і краще його завірити у нотаріуса.

Володар житла за відсутності квартирантки (дівчина часто буває у відрядженнях) навідувався до квартири, через що між ними і виникали суперечки. Та якщо раніше неочікуванні візити власника закінчувалися «ревізією холодильника», то після останнього зникли дорогоцінні прикраси та гаджети. Терпець Ганни обірвався, вона зателефонувала орендодавцю, він приїхав й почався скандал.

- З його боку було дуже багато агресії. По хорошому він це питання вирішувати ніяк не хотів, - згадує події дівчина. - Через день приїхали його діти, і вже вони не пускали мене до квартири, закрилися зсередини і не віддавали мої речі. Тож мені довелося у ночу викликати міліцію. Правоохоронці попросили показати оригінал договору аренди, але вибачте, я його всюди з собою не ношу, він знаходився у квартирі.

Тієї ночі Ганні довелося переночувала у друзів, та наступного дня ситуація повторилася. Дівчина знову викликала правоохоронців та в присутності їх винеслі звідти частину своїх речей (все що змогла за раз взяти), але багато чого досі там. Як їх забрати ведуча поки не знає.

- Ситуація дійшла до повного абсурду. Власник та його діти почали з мене вимагати гроші за останній місяц (травень), але я на початку травня сплатила оренду на півтора місяці вперед, бо від'їжджала за кордон. Вони вимагають чек про сплату. Але який чек, коли завжди гроші я йому у руки віддавала. Тепер розумію, що треба було хоча б розписку писати, - каже телеведуча.

Ще один цікавий нюанс: лише у квітні власник квартири повідомив дівчині, що з січня 2015 року він підняв їй орендну плату, тож вонна йому ще різницю за декілька місяців винна. Ганна була обурена, погодилась на те, що платитиме за новою ціною лише після підписання нової угоди. Але з цим власник квартири не поспішав.

Дівчина переїхала на іншу квартиру, подала заяву про кражу в міліцію (сума збитку 26 тис. грн) та відступати не збирається.

- Нещодавно я знову звернулася до міліції з проханням надати мені можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження. Мені дуже цікаво, може я не перша, хто постраждав від цього власника квартири, - каже телеведуча.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта