Харківське кафе виправдане. Сальмонели в морозиві не знайшли

21.08.2015 15:07 Суспільство
Фото: vecherniy.kharkov.ua Фото: vecherniy.kharkov.ua
Співробітники міської СЕС обстежили кафе "Кристал" і ні у продукції, ні у змивах з посуду, ні у персоналу бактерію не виявили.

Нагадаємо, за три дні в інфекційні лікарні з симптомами отруєння звернулися п'ятеро дітей і четверо дорослих. Всі вони стверджують, що 11 серпня їли морозиво «Білочка» в харківському кафе «Кристал». У семи хворих була знайдена сальмонела.

Проте як повідомила начальник Харківського міського управління ГУ Держсанепідслужби в Харківській області, головний державний санітарний лікар Харкова Ірина Зубкова, робити висновки про зараження саме в «Кристалі» ще дуже передчасно, - пише газета "Вечерний Харьков".

- 18 серпня ми отримали результати досліджень продукції кафе «Кристал» (вони були відібрані 15 серпня) на патогенну флору і бактерії групи кишкової палички. Дослідження проводив Харківський міський філія ДП «Харківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». У десерті «Білочка» і в шоколадному соусі виділена кишкова паличка, - говорить Ірина Зубкова. - Сальмонела фахівцями акредитованої лабораторії ГУ Держсанепідслужби в Харківській області не виявлена. Тому однозначно стверджувати, що причиною захворювання послужив десерт «Білочка», немає підстав, тим більше що 11 серпня в кафе «Кристал» була реалізована 71 порція морозива «Білочка», а за меддопомогою звернулося всього кілька людей. До слова, керівник кафе готовий з нами співпрацювати і розібратися в цій ситуації. 15 серпня ми організували вихід фахівців в кафе. Керівник кафе допустив нас до перевірки. Ми провели обстеження об'єкта з метою встановлення причинного зв'язку з хворими, в ході якого відібрали 30 змивів з інвентаря та посуди, вісім зразків харчових продуктів для бактеріологічного дослідження, а також обстежили працівників кафе. 17 серпня керівник кафе самостійно прийняв рішення про припинення роботи кафе до з'ясування всіх обставин і отримання результатів лабораторного контролю відібраних зразків харчових продуктів, змивів і матеріалу від співробітників.

Автор: Администратор сайта