Саморобні міномети навчилися виготовляти в Харкові

16.03.2016 11:53 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
На Харківщині з’явилися «умільці», які взялися за виготовлення саморобних вибухових пристроїв. У минулому році були випадки вилучення саморобного міномета.

За 10 місяців 2015 року правоохоронцями було вилучено більше 1,5 тис. вибухових  пристроїв і їх складових: реактивні протитанкові гранати, ручні гранатомети, протитанкові міни, різні вибухові пристрої диверсійного призначення та ін.

- Перелік вилучених вибухових пристроїв можна продовжувати довго. Народ у нас талановитий, але іноді ці таланти йдуть на шкоду суспільству. Був випадок, коли вилучався саморобний міномет, - розповідає начальник вибухотехнічного відділу ГУ НП в Харківській області Дмитро Каракурчі.

Для оглядів місця події за фактом вибуху в 2015 році особовий склад вибухотехнічного відділу виїжджав 25 разів, в цьому році - шість разів. Дмитро Каракурчі зазначає, що рівень диверсійної діяльності на території Харківської області пішов на спад, практично всі випадки вибухів у поточному році носили побутовий характер.

Також вибухотехніки беруть участь в оглядах місця події найбільш резонансних пожеж. 

- У минулому році таких виїздів було 11, в цьому році - два. У минулому році найчастіше доводилося співпрацювати із СБУ і військовою прокуратурою, - зазначає Каракурчі.

За словами начальника вибухотехнічного відділу ГУ НП у Харківській області, найбільше навантаження його відділ отримав в 2014 році. Тоді в Україні було призначено близько 1200 вибухових експертиз, з них 630 проходили в Харкові.

- Маса об'єктів доводилося досліджувати вперше за всю історію існування вибухотехнічної служби в Україні, з дослідження яких не було ні судових методик, ні схожих прикладів у світі. Коли розроблялися судові методики, ніхто і не думав, що колись доведеться проводити експертизу за пострілом з гранатомета по житловому будинку, - підкреслює вибухотехнік.

Найбільш «гучні» справи 2015 року, за якими харківські вибухотехніки проводили експертні дослідження: вибухи біля Палацу спорту, в пабі «Стіна», підрив автомобіля комбата «Слобожанщина», напад на екіпаж мобільної групи з Щастя, а також експертиза у справі нардепа Надії Савченко.

Мирослава Кольцова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта