Харківський археолог проводив розкопки в перервах між боями

14.10.2015 07:05 Суспільство
Фото з архіву героя Фото з архіву героя
«Солдат повинен вміти копати», - говорить одна з армійських мудростей. Цим навиком 28-річний харків’янин Олексій Крютченко володіє досконало.

Свою майстерність роботи з лопатою відточував під час багатьох археологічних експедицій, за фахом він археолог, до мобілізації працював головним  зберігачем музею археології при ХНУ ім. Каразіна. А ось знайомство з військовою зброєю відбулося лише на полігоні в Башкіровці, куди Олексія разом з іншими мобілізованими направили в серпні 2014 року. До речі, у військкомат археолог прийшов добровільно.

- Ніколи у армії не служив і військову кафедру не закінчував. Повернувся з чергової археологічної експедиції, владнав деякі свої справи і пішов проситися до армії. Справу мою знайшли не відразу, тож декілька разів довелося про себе нагадувати, - згадує Олексій.

Близьким було важко прийняти рішення чоловіка. Відговорити від служби у армії Олексія намагалася жінка, хтось з рідних «жартував»: «Давай тобі ногу зламаємо!». Але врешті решт змирилися.

В зону АТО, на самий «передок», боєць за позивним «Археолог» разом з іншими «новобранцями» в складі 92 ОМБ висунувся на початку вересня.

- Нас перекинули в Щастя, на блокпост "Фасад" - це була передова. Перші дні всі дотримувалися режиму "тиші". А потім почалась «спека». Наш ротний підірвався на ворожій розтяжці. І до листопада ми стояли взагалі без офіцерів. Спасибі хлопцям з "Айдару", які нас інструктували, і окрема подяка офіцеру 22 тербатальойна Костянтину Фартушному, він навчив нас стріляти і виживати у військових умовах.

Добре запам’ятав перший бій. 

- Я спочатку не зрозумів, що трапилося. По нам почав працювати ДШК (станковий великокаліберний кулемет), спочатку чутно звук кулі та її розрив,  і тільки потім - постріл. Це дезорієнтує, відразу не розумієш, де знаходиться стрілок. Ми почали хаотично відстрілюватися з автоматів. Коли зрозуміли, звідки ведеться вогонь, я вистрелив туди з протитанкового гранатомету, стрілянина припинилася. Бій тривав хвилин 15, - пригадує наш герой.

На «Фасаді» Олексій простояв 11 місяців, поки не отримав поранення під час військового завдання - його група потрапила у засідку. Поки «Археолог» лікувався спочатку у шпиталі, а потім відновлювався в Трускавці, його демобілізували — 11 вересня. Попри поранення Олексій досі не отримав статус учасника бойових дій. З попереднього місця роботи Крютченко звільнився та вступив до аспірантури Інституту археології національної академії наук України. До речі, навіть на передовій Олексій не полишав улюбленої справи — проводив розкопки.

 Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта