Харківських чиновників занурять у кіберпростір

03.07.2015 14:28 Суспільство
Фото: kommersant.uz Фото: kommersant.uz
На Харківській області випробують систему “Електронного уряду”, яка має спростити життя громадян та обмежити корупційні можливості чиновників.

Як розповів керівник групи розробників Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року Олександр Лукашов, впровадження системи “Електронного уряду” – один з елементів цієї стратегії. Втім, це не виключно регіональна ініціатива, а загальнонаціональна стратегія, а Харківську область обрали пілотним регіоном у реалізації проекту.
- “Електронний уряд” – це не просто зручно для людей, така система дозволить громадянам зберігати почуття власної гідності, яке надто часто страждає, коли людям доводиться годинами вистоювати в чергах за справками та випрошувати їх у чиновників, - говорить Олександр Лукашов. - Крім того, це дозволить позбавитися від корупції серед чиновників та скоротити їхню кількість. Вони це розуміють, тому ми очикуємо спротив.
Досвідом своєї країни у використанні подібної системи поділився екс-прем’єр-міністр Естонії Юхан Партс. За 7 років в проект "Електронний уряд" в Естонії інвестували 60 млн євро, а до 2020 року планують інвестувати ще 200 млн.
Зокрема, естонці створили велику кількість баз даних: регістри громадян, юридичних осіб, майна, державних ресурсів, тощо. Всі ці бази даних автоматично пов’язуються між собою і водночас є доступними, але захищеними.
- В Естонії в громадянина не запитують, приміром, де він проживає, коли він потрапляє в лікарню або в поліцію: всі дані на людину є в регістрах. В той же час кожен має доступ лише до тієї інформації, яка йому потрібна. Наприклад, податковому інспектору зовсім необов’язково мати доступ до даних про хвороби людини, - пояснює Юхан Партс.
Кожен естонець має персональну пластикову картку, на якій міститься вся інформація про нього.
- Завдяки цій ідентифікаційній картці естонець може взяти участь у голосуванні, перебуваючі на Місяці, - жартує урядовець, бажаючи якнайкраще продемонструвати переваги системи “Електронного уряду”.
Необхідна умова запровадження такої програми – відповідне технічне оснащення: кожний громадянин повинен мати доступ до інформаційного простору, незалежно від того, де він проживає. Оснащення технікою, підключення до інтернету всіх населених пунктів – все це потребує великих витрат, які не по кишені нашому бюджету. Тому витрати бере на себе компанія «Portis Consulting», яка розробляє для Харківщини систему “Електронного уряду”. Це одна з провідних компаній світу, що спеціалізується на розробці та впровадженні систем електронного управління «під ключ», бізнес-трансформації та модернізації організацій державного сектора. Компанія створюватиме для Харківщини реєстри, зокрема, державного майна, внутрішньо переселених осіб та інші.
Коли система “Електронного уряду” запрацює на Харківщині та дасть перші результати, її стануть запроваджувати в інших регіонах України.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта