Харків'яни масово відмовляються від газових лічильників

05.10.2015 09:20 Суспільство
Фото: gazrt.ru Фото: gazrt.ru
За останній місяць «Харківгаз» отримав 120 запитів побутових споживачів щодо відмови від встановлення лічильника газу.

Напередодні опалювального сезону і збільшення об’ємів використання палива жителі Харківської області намагаються заощадити кошти, оплачуючи за газ за встановленими нормами споживання. З питаннями про відмову від установки газового лічильника до працівників ПАТ «Харківгаз» споживачі Харківщини почали звертатися в травні поточного року, після чергового зменшення норм споживання природного газу. Зараз, напередодні опалювального сезону, кількість бажаючих відмовитися від лічильника значно зросла, повідомили в "Харківгазі".

«Якщо в літні місяці в контакт-центр зверталося по 2-3 людини з таким питанням, то у вересні їх кількість зросла до 120. Наші споживачі не намагаються приховати, що оплачувати газ за нормами споживання вигідніше, ніж на підставі показань лічильника», - зазначила начальник управління клієнтського сервісу ПАТ «Харківгаз» Ірина Манько.

Без приладів обліку в Харківській області залишається близько 70 тис. побутових споживачів. Це люди, які користуються газовими плитами і водонагрівачами. І зараз такі споживачі позбавлені стимулів встановлювати в домоволодінні прилад обліку газу.

За результатами експерименту фактичного визначення обсягів споживання газу, який проводився газовиками спільно з КП «Жилкомсервіс» у Харкові, фактичні витрати споживачів, які не мають лічильників складають 32 м куб. на людину - при використанні газової колонки і плити; 7,5 м куб. на людину - при використанні тільки газової плити. У той же час норми споживання палива для таких споживачів складають 9 і 3 м куб. на людину, відповідно.

«Зменшення норм споживання газу призвело до того, що спочатку скоротилася кількість бажаючих встановити прилад обліку за свій рахунок, тепер споживачі відмовляються отримати лічильник навіть безкоштовно», - повідомив заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Харківгаз» Юрій Маслюк.

Нагадуємо, що згідно Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу», необхідно встановити лічильники в домоволодіннях користувачів послуг з газопостачання в такі строки:

- у разі використання газу для приготування їжі та підігріву води - до 1 січня 2016 року;

- у разі використання газу для приготування їжі - до 1 січня 2018 року.

При відмові споживача від встановлення приладу обліку газорозподільне підприємство має право припинити подачу палива в таке домоволодіння.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта