Хто вибиватиме борги? До справи беруться приватні виконавці

17.01.2017 08:04 Суспільство
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
Наприкінці минулого року в Україні затвердили інститут приватних судових виконавців. Дехто вже побоюється, що таким чином у державі хочуть узаконити «колекторів».

Але урядовці запевняють: приватники не зможуть виселити вас за борги із квартири або відібрати дитину. У них будуть простіші справи. 

Бо не справляються

В українській судовій системі – поповнення. Із жовтня минулого року у нас запрацювала змішана система виконання судових рішень. Продовжить існувати і державна виконавча служба, і з’являться так звані приватні виконавці. Минулоріч 5 жовтня набув чинності Закон України «Про органи та осіб, які виконують рішення судів». У ньому прописано вимоги та повноваження приватних виконавців. Наприклад, ним може стати будь-який громадянин від 25 років. Він повинен мати вищу юридичну освіту і трирічний стаж роботи в галузі права. Окрім цього, кандидатам у приватні судові виконавці потрібно пройти короткі курси підготовки. Уже після них – мають право братися до роботи.

У своїх повноваженнях приватні виконавці фактично прирівнюються до державних. Вони матимуть право залучати співробітників поліції, зберігати гроші і матеріальні цінності та інше. Також приватні виконавці можуть примусово стягувати борги у населення, у тому числі і за комунальні послуги.

Передбачається, що приватні судові виконавці розвантажать Державну виконавчу службу, яка вже не справляється з кількістю справ.

Бояться, що бандити розведуться

Серед людей із прийняттям нового закону з’явилися й деякі побоювання, що таким чином під виглядом приватних виконавців узаконять рейдерство і колекторів – людей, що займаються поверненням  («вибиванням») заборгованостей із населення і організацій. Мовляв, не виключено, що за борги по «комуналці» можуть відібрати майно або житло. Люди жваво висловлюють свої думки з цього приводу, зокрема і в соціальних мережах. 

«Це до мене в будинок може прийти якийсь колектор, погрожувати, бити, вірніше, вибивати борг, винести з дому все, що захоче (бо вони знайдуть як і чим прикрити дупи), і нічого не скажеш? Вони ж на боці закону діють? Бандитів розведеться, мама моя дорога! Хоча, може, я чогось не розумію просто…» – ділиться враженнями харків’янка Даша Коряк.

Підстави для побоювань щодо порушення прав людини є. Принаймні так говорять у Харківській правозахисній групі. Хоча там ще не стикалися з приватними судовими виконавцями, тому не знають, як працюватиме цей новий інститут.

– Думаю, що обов’язково будуть порушення прав людини. Скажімо, при виселенні боржника із квартири. Приватний виконавець сам може забезпечити виконання цього рішення, із застосуванням фізичної сили, – коментує керівник громадської приймальні Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.

За її даними, щороку коло 20 % звернень громадян (а це приблизно 500 осіб) стосуються неправильного виконання судових рішень, серед них 50 громадян, що звернулися до правової групи саме зі скаргами щодо неправомірних дій судових виконавців.

Крім того, є побоювання, що й надалі продовжиться корупційна практика, коли люди, проти яких виносилося судове рішення, просто відкупалися.

Розвінчування міфу

В Управлінні державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області говорять, що побоювання є лише побоюваннями. А приватні виконавці діятимуть винятково в рамках чинного законодавства. До того ж, щоб стати приватним виконавцем судових рішень, за словами фахівців управління, слід пройти випробування.

– Під контролем Міністерства юстиції проходитиме прийом заявок на участь у відповідних заняттях, а потім на стажування для майбутніх приватних виконавців. Далі вони муситимуть скласти іспити. Тільки після стажування й іспиту особі видаватимуться документи, які дозволятимуть таку діяльність, – пояснила начальник відділу організації та контролю за виконанням рішень Головного територіального управління юстиції у Харківській області Людмила Огурцова.

Конкретних термінів, коли ж працювати з боржниками почнуть приватні виконавці, поки що ніхто не дає. Хоча ще минулоріч у Харкові заступник міністра юстиції України Сергій Шкляр говорив, що приватні виконавці займатимуться боргами українців уже з початку 2017 року. На повну ж потужність, за його словами, нова система вийде лише через кілька років.

– Розуміючи, що результати будь-якої реформи будуть видимими років через три після її початку, то, думаю, і цей випадок – не виняток. Хоча перші результати ми відчуємо вже наступного року, – сказав Сергій Шкляр.

Серед переваг приватних виконавців над державними заступник міністра відзначив швидкість, сервіс та якість.

– Очікуємо, що серед приватних виконавців з’явиться більше професійних адвокатів і юристів, які більш фахово підходитимуть до пошуку і звернення стягнення на більш складні активи. Наприклад, на корпоративні права, на об’єкти інтелектуальної власності. Цього наразі не роблять державні виконавці, тому що дуже часто не розуміють, як це треба робити. До того ж, з’явиться конкуренція, а це, як відомо, сприяє процвітанню, – розповів чиновник.

Він також розвінчав міф, що поява приватних судових виконавців – це  узаконення так званих колекторів, пояснивши, що діяльність приватного виконавця, як і державного, регулюється законом, а діяльність колекторів – нічим. До того ж, приватні виконавці будуть нести за свої дії персональну відповідальність.

– Приватні виконавці не зможуть займатися такими категоріями справ, як відібрання-передача дитини, вселення-виселення фізичних осіб, стягнення з держави і на користь держави. Вони не займатимуться питаннями конфіскації, вони не виконуватимуть рішення ЄСПЛ, вони не виконуватимуть рішення адміністративних суддів. Усі побоювання – зайві, – запевнив Сергій Шкляр.

У впровадженні інституту приватних виконавців Україна бере приклад з європейців. Там уже давно є загальний тренд – з державної служби переходити або у повністю приватну, або в змішану. Так, у всій Прибалтиці за один день з державної виконавчої служби перейшли на приватну виконавчу службу. Усім, хто захотів, дали ліцензію, навіть без екзаменів. У перший рік роботи кількість виконань збільшилася вдвічі. А представники українського Мін’юсту та Парламенту переймали досвід Болгарії. Там система приватних виконавців успішно працює вже 10 років.

До слова, щось подібне до появи приватних виконавців уже було в Україні, коли вводилися приватні нотаріуси. Більш ніж 20 років тому нотаріат був винятково державним. Згодом дозволили практикувати приватним нотаріусам. Їм спочатку дали не всі повноваження. Сьогодні у приватних нотаріусів однакові повноваження з державними.

 У тему

Боржників – у реєстр

5 січня Міністерство юстиції запустило реєстр боржників, щодо яких відкрито виконавче провадження. Такі нововведення передбачені положеннями Закону «Про виконавче провадження», прийнятого минулоріч. До цього реєстру вноситиметься інформація про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнають боржниками і стосовно яких відкриють відповідне виконавче провадження.

Відповідно до вимог законодавства, ці відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників, будуть відкритими, їх розміщуватимуть на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції. Цей реєстр є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження. Створили його з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників.

Тож тепер, згідно з чинним законодавством, виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження зобов’язаний внести до вказаного реєстру відомості стосовно боржників, які мають зобов’язання перед фізичними чи юридичними особами за судовими рішеннями та рішеннями інших органів. При цьому в Єдиному реєстрі боржників повинна міститися інформація стосовно боржників, щодо яких виконавчі провадження зареєстровані в системі після запуску даного реєстру.

Водночас не підлягатимуть внесенню до реєстру боржників державні органи, органи місцевого самоврядування, боржники, які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше 3 місяців; за рішенням немайнового характеру.

Відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу, повернення виконавчого документа до суду чи в день установлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта