Кишкову паличку, дріжджі і рослинний жир знайшли у сметані з харківських супермаркетів

08.12.2015 13:15 Суспільство
Фото: atmagro.ru Фото: atmagro.ru
75 відсотків сметани, яка була протестована, мали порушення.

ДП «Харківстандартметрологія» провело споживчу експертизу якості сметани. Для проведення експертизи були взяті наступні зразки сметани: сметана 25% жиру ТМ «Слов’яночка», сметана 21% жиру ТМ «Молочна ферма», сметана 21% жиру ТМ «Волошкове поле», сметана 21% жиру ТМ «Яготинський», сметана 15% жиру ТМ «Галичина», сметана 20% жиру ТМ «Біла лінія», сметана 21% жиру ТМ «Своя лінія», сметана 20% жиру ТМ «Балмолоко».

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Гнилі фрукти підсовують харківським покупцям (ФОТО)

Продукція була закуплена в супермаркетах «Караван», «РОСТ» і «АТБ-Маркет».

Результати споживчої експертизи показали, що з 8 протестованих зразків сметани 5 за різними показниками не відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці.

За результатами лабораторних випробувань було встановлено, що сметана ТМ «Молочна ферма» містила у своєму складі рослинні жири, а це не допускається державним стандартом ДСТУ 4418:2005 та Законом України «Про молоко та молочні продукти». Підприємство-виробник ТОВ «С-Транс» замінив частину молочного жиру на дешевий рослинний, тим самим грубо фальсифікуючи продукцію. Така продукція не має права називатися «сметаною», це – «продукт молоковмісний сметанний».

У трьох зразках продукції: ТМ «Молочна ферма», ТМ «Волошкове поле» та ТМ «Балмолоко» виявлена невідповідність продукції за мікробіологічними показниками. Так, в продукції ТМ «Молочна ферма» та ТМ «Балмолоко» виявлено бактерії групи кишкових паличок в 0,001 г, що не допускається; в сметані ТМ «Волошкове поле» і ТМ «Балмолоко» виявлено завищену кількість дріжджів в 1 г продукту. Вживання продукції з нестабільними мікробіологічними показниками може призвести до розладів травлення та дисбактеріозу.

У трьох зразках сметани не відповідала дійсності інформація, зазначена на етикетці щодо фізико-хімічних показників, а саме була занижена масова частка жиру:

* ТМ «Слов’яночка» - фактично 24,5%, при заявленій нормі 25,0%;

* ТМ «Молочна ферма» - фактично 20,6%, при заявленій нормі 21,0%;

* ТМ «Галичина» - фактично 14,5%, при заявленій нормі 15,0%.

Кіра Малежик

Автор: Администратор сайта