Кого готові підтримати харків'яни на місцевих виборах. Результати дослідження

13.10.2015 12:55 Суспільство
Фото: election.com.ua Фото: election.com.ua
За словами кандидата соціологічних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексія Боровського, лідери передвиборної гонки в Харкові визначилися чітко.

Агентства моделювання ситуацій провело соціологічне дослідження, присвячене електоральним уподобанням харків'ян напередодні виборів мера і депутатів міськради. Результати дослідження були презентовані 13 жовтня в інформаційному агентстві Українські новини.

За словами кандидата соціологічних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексія Боровського, лідери передвиборної гонки в Харкові визначилися чітко. Якби вибори відбулися найближчої неділі, то за чинного мера Геннадія Кернеса проголосували б 48,7% харків'ян.

Експерт зазначає, що якщо «демократичні» виборці не мобілізуються, то Кернес має шанси виграти навіть у першому турі. Шанси на другий тур зберігає Юрій Сапронов. За нього готові проголосувати 8,1% виборців.

«Саме Сапронова харків'яни бачать основним конкурентом Геннадія Кернеса. Про це повідомили 34 відсотки респондентів », - підкреслив Борівський.
За його словами, Олександра Давтяна підтримують 4,4 відсотка харків'ян, Тараса Ситенка - 3,9%, Ігоря Балуту - 3,5% городян. При цьому варто враховувати і більше 30 відсотків виборців.
Що стосується партійних уподобань, то в великим відривом лідирує «Відродження», яку готові підтримати 39% виборців. На другий місці - політична партія «Наш край», яку підтримують 8,5 відсотків харків'ян. Саме ці дві політичні сили продовжують утримувати в місті електорат колишніх «регіоналів».
«Симпатії харків'ян показують, що вони готові голосувати в основному за тих, кого знають і впізнають», - зазначив директор Агентства Віталій Бала.
На третьому місці серед переваг харківських виборців ВО «Самопоміч», яку готові підтримати »7,6 відсотків.
Президентську силу - партію «Солідарність» готові підтримати 4,1 відсотка харків'ян. Результати всіх інших політичних сил нижче статистичної похибки.

63,6% харків'ян, які були опитані Агентством, збираються брати участь у місцевих виборах 25 жовтня. Також 12,6% харків'ян відповіли «скоріше так» у відповідь на те, чи збираються вони піти на вибори, 8,1% відповіли «може бути так, може бути ні». У той же час 12% харків'ян безумовно не збираються брати участь у виборах 25 жовтня, 2,9% отпрошенних відповіли «швидше ні», а 0,8% не змогли відповісти на поставлене запитання.

У ході дослідження було опитано 1223 респондента. Опитування проводилося в Харкові з 7 по 10 жовтня. Метод відбору - інтерв'ю респондентів на вулиці. Всього по місту було 44 ділянок опитування. Похибка вибірки становить 3 відсотки.

Микола Мірошник

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта