Комуналка знову вгору: нові тарифи вводяться на світло

20.01.2017 15:50 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Через кілька місяців українцям слід чекати чергового подорожчання електроенергії — на 25 %. Вже з березня споживачам доведеться платити за новими тарифами, а для економії спеціалісти радять перейти на нічну альтернативу.

В Україні з 1 березня значно подорожчає світло. За рішенням Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), замість 71,4 копійок за кВт·год українцям доведеться платити 90 копійок.

Сьогодні українці платять за електроенергію за трьома тарифами: при споживанні до 100 кВт·год - 71,4 копійки, при використанні від 100 до 600 кВт·год - плата становить 129 копійок. Максимальна ціна за електроенергію - 163, 8 копійки за умови, якщо споживач використав понад 600 кВт·год.

Та вже з 1 березня при споживанні до 100 кВт·год доведеться збільшити плату до 90 копійок, а кожен наступний кіловат обійдеться споживачу в 168 копійок. При цьому окремого тарифу для тих, хто споживає понад 600 кВт·год, не буде.

Тож, наприклад, сім'я, яка щомісяця витрачає 300 кВт·год електроенергії, на даний момент платить за світло 387 гривень, вже в березні за цей же обсяг енергії повинна буде заплатити 504 гривні.

Реальна вартість

Пояснили в  НКРЕКУ і причини подорожчання електроенергії. Справа в тому, що у тарифі на електроенергію закладено лише 21,3% від реальної її вартості. За населення доплачували промислові підприємства, які компенсувати додаткові витрати за рахунок кінцевої ціни на свою продукцію. Тому у 2015 році Нацкомісія прийняла рішення підняти тариф для українців до рівня собівартості.

Розтягнули невтішне для населення "задоволення" на два з половиною роки, піднімаючи тариф у п'ять етапів (згідно з постановою №220).



Крім того, за словами експертів, слідом за світлом може подорожчати і холодна вода, адже у структурі тарифу на воду 34% - оплата електроенергії. Ще 26% в структурі тарифу - заробітні плати, які також зросли у новому році.

Нічна альтернатива

Також споживачам дають альтернативу економії. Так, відповідно до рішення Нацкомісії продавати електроенергію з 23 вечора до 7 ранку будуть в два рази дешевше.

На їхню думку це стимулюватиме українців більше використовувати електроенергію вночі і таким чином змістити період пікового споживання, який припадає на ранок, вечір, а також вихідні.

Але, щоб скористатися знижкою, необхідно встановити спеціальний двозонний лічильник електроенергії, який фіксуватиме обсяги споживання у різні періоди доби. Вартість такого лічильника на Харківщині складає близько 1000 - 1200 гривень.

- Це один із дієвих способів економити електроенергію, але доцільність буде залежати по-перше від обсягів споживання, а по-друге, як споживач буде будувати добовий графік використання електроенергії, - пояснив начальник управління інформаційної політики та роботи зі споживачами "Харківобленерго" Володимир Скічко.

Наприклад, якщо людина не користуєтеся електричними обігрівачами, кондиціонером чи іншими побутовими приладами великої потужності вночі, то місячне споживання в нічні години, яке забезпечуватиме роботу холодильника, телевізора або комп’ютера чи освітлення, скоріш за все, не перевищить 25 кВт·год. В такому разі встановлювати двозонний лічильник недоцільно.

За словами спеціаліста, якщо споживач перенесе споживання 100 і більше кВт·год електроенергії на місяць на період з 23:00 до 7:00, то вставновлення двозонного лічильника є цілком виправданим і вигідним. Досягти значної економії можна в разі використання в нічний час електричного обігрівача, кондиціонеру, електричного накопичувального водонагрівача, пральної машини та сушки.

Також за підрахунками спеціалістів, якщо сім'я споживає велику кількість електроенергії, наприклад використання перевищує 600 кВт·год та сягає до 1000 кВт·год електроенергії і при цьому 50% світла використовує у нічний час, двозонний лічильник окупиться приблизно за  півроку.

- Загальна практика показує, що якщо споживач використовує середню кількість електроенергії на місяць, лічильник окупиться десь за два - три роки, - додав Володимир Скічко.

Олександр Ушаков, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта