Комунальна економія: як заощадити кошти на опаленні та освітленні

03.06.2014 10:11 Суспільство
http://www.unian.ua/ http://www.unian.ua/

Як можна зекономити на "комуналці", досліджував кореспондент "СК".

На опаленні мешканцям багатоквартирних будинків зекономити буде важче. На тепло також можна встановити лічильник, але це можливо лише у тому разі, якщо ваш будинок опалюється за горизонтальною схемою, тобто кожна квартира має свій окремий ввід тепла. Найчастіше таке можна зустріти у новобудовах. Якщо ж вам пощастило мешкати саме у такому будинку, то коли будете встановлювати лічильник, не забудьте про регулятор. За допомогою нього ви зможете виставити комфортну для себе температуру. Якщо ж ваше житло добре утеплене, регулятор істотно зекономить гроші, тим паче з урахуванням нових тарифів.

Читайте також: Як економлять гроші лічильники на воду. Розповідають харків'яни

Для того щоб мінімізувати втрати тепла, радимо замінити старі вікна на металопластикові з потрійним склопакетом і газовим наповненням, замінити чавунні радіатори на алюмінієві, установити другі вхідні двері.

Заощаджувати можна й на електроенергії. Для цього можна, наприклад, привчити себе користуватися лише енергозберігаючими лампочками. Коштують вони, звичайно, на порядок дорожче, однак прослужать довше і в підсумку дадуть змогу зекономити. Так, коефіцієнт корисної дії у енергозберігаючої лампи дуже високий і світлова віддача приблизно вп’ятеро більша, ніж у традиційної лампочки накалювання. Наприклад, енергозберігаюча лампочка потужністю 20 Вт створює світловий потік, рівний світловому потоку звичайної лампи у 100 Вт. Завдяки такому співвідношенню енергозберігаючі лампи дозволяють економити до 80 % електроенергії без втрат освітленості кімнати.

Багато людей не знає, що левова частка електроенергії витрачається при включенні електроприбору в мережу. Наприклад, якщо ви, знаходячись у залі, вирішили сходити на кухню за печивом, то краще не вимикати у першій кімнаті світло. Адже, якщо ви двічі натиснете на вимикач, то в результаті витратите електрики більше, ніж, якби світло горіло безперервно. Це актуально, тільки якщо ви відсутні не більше 10–15 хвилин.

Якщо ви намагаєтесь зекономити на електроенергії, не купуйте електропристрої з низкою додаткових функцій, адже кожна з них збільшує енергоспоживання. Навіть якщо ваш холодильник має клас «енергозберігаючого», на обслуговування додаткових можливостей в результаті витрачається стільки ж «світла», скільки і на звичайну модель. А от у випадку з комп’ютером пам’ятайте – найбільше електроенергії споживає монітор. Тому його обов’язково треба вимикати, коли ви закінчуєте роботу.
Велика витрата електроенергії відбуваєтесь ще й тоді, коли електроприлади використовуються не за призначенням. Тому краще не кип’ятити воду на електроплитці, а використати для цього електрочайник.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 65 від 31.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта