Корисні поради для господарок: як наточити ножі, почистити шубу та багато іншого

04.12.2013 15:56 Суспільство
Фото: klyovamama.com Фото: klyovamama.com
Для кожної господині важливо, аби вдома було затишно та комфортно, чисто та прибрано.

Не менш важливо уміти упоратися із домашніми клопотами швидко та з мінімальними витратами. "СК" зібрав кілька корисних порад для господинь на усі випадки життя. Користуйтеся!

Комфортна тертушка

Щоб натерти зубок часнику й не пошкодити руки, покрийте поверхню тертушки харчовою плівкою і тріть часник через неї. Цей спосіб має ще одну перевагу: подрібнений часник весь залишається на плівці, не забиваючи тертушку.

Не наточені ножі?

Не рекомендується класти ножі на гарячу поверхню – вони швидко притупляться, і сталь утратить пружність. Ніж нагострити легше, якщо попередньо потримати його в солоній воді. Плями від овочів і фруктів на ножах із нержавіючої cталі зникнуть, якщо їх протерти сирою картоплиною або лимонним соком. Запах оселедця на таких ножах можна усунути, якщо протерти їх морквою або ганчірочкою, змоченою в олії або оцті.

Для смачної випічки

Щоб білки яєць краще збивалися, додайте до них дрібку солі та крапельку лимонного соку. Яйця мають бути холодними. Як не дивно, але піна кріпкіша, якщо збивати білки вручну. Робити це слід безперервно, напрямок збивання має бути незмінним.
Для пісочного тіста слід брати охолоджені продукти. Не можна довго вимішувати його руками, через це відсікатиметься масло (маргарин), і випічка не буде розсипчастою.
Змащуючи вироби з листкового тіста яйцем, слід стежити, щоб зрізи залишилися незайманими. Якщо змазати і їх, то повітря не потраплятиме між шарами тіста. Через це виріб буде «важким», не підніметься як слід.

Чиста пічка

Сліди страв, що «втекли» з каструлі, витирайте з печі відразу, поки вона тепла. Після миття злегка протріть поверхню олією або змажте тонким шаром вазеліну. Дуже забруднені місця в духовці намочіть нашатирним спиртом і залиште на ніч – зранку бруд відітреться за допомогою звичайнісінької мочалки. Такого самого ефекту можна досягти, залишивши на ніч тарілочку з нашатирним спиртом. Зранку витягніть її й протріть забруднені місця чистою ганчіркою або мочалкою.

Маскувальна яєчна латка

Ви порвали одяг в такому місці, яке кидається в око? Можна ремонт зробити так, що його майже не буде видно. Для цього стуліть якомога щільніше краю розриву й підкладітьи під це місце клаптик тієї самої матерії, попередньо густо змащений яєчним білком. Потім з вивороту проведіть по цьому клаптику гарячою праскою.

Картопля і масляні... фарби

Картину, написану маслом, можна очистити за допомогою половинки сирої картоплини. Такий засіб можна використати і для усунення слідів пальців на дверях, покритих олійною фарбою. А ще картопля поверне виробам з міді, які потемніли від часу, первісний колір.

Чистимо шубу

Бруд із шуби видаліть щіткою з мильною піною, потім промийте водою і висушіть. Шубу з білого хутра обсипте картопляним борошном, потім струсіть і вичешіть гребенем. Білу цигейкову шубу почистіть, втираючи у ворс манну крупу, висівки, крейду, крохмаль. Одяг потім ретельно вибийте. Плями з хутра видаліть, протираючи їх ватним тампоном, змоченим у такому розчині: на 50 частин води – одна частина аміачної води і три частини кухонної солі. Для видалення плям від поту й жиру візьміть суміш кухонної солі і нашатирного спирту в такій пропорції: на півлітра води – 3 чайні ложки солі, 1 чайна ложка нашатирю (або суміші нашатирю й денатурату в рівних частках). Масляні плями з поверхні ворсу шуби можна знімати ватою, змоченою в ацетоні.

Збираймо осколки

Якщо раптом ви розбили віконне скло або скляний предмет, то не можна збирати дрібні осколки руками. Краще скористатися змоченою у воді ватною кулькою – це зручно і безпечно. Або ж зробити кульку з віконної замазки або пластиліну й покатати її місцем, де лежать скляні залишки. Речовина збере на себе все, навіть невидимі оку найдрібніші осколки.

Щоб зберегти ялинку

Щоб новорічна ялинка довше не обсипалася й залишалася зеленою, поставте її у відро з водою, додавши трохи гліцерину або половину чайної ложки сечовини (добриво). У стовбурі ялинки зробіть розріз і вкладіть у нього вовняну ганчірку, яку потрібно щодня змочувати водою.

Мороз і скло

Швидко очистити замерзлі шибки можна за допомогою міцного розчину кухонної солі в холодній воді (2 столові ложки на склянку води). Цим розчином змочуйте скло доти, доки з нього не зійде іній і лід, після чого протріть сухою м’якою тканиною. Щоб скло окулярів не запотівало в холодну погоду, протріть його мильною ганчірочкою з гліцерином і відполіруйте фланеллю. Можна також нанести на скла з обох боків тонкий шар гліцеринового мила і протерти насухо м’якою ганчірочкою.

Зоя Леонідова, матеріал з газети "Слобідський край" №143 від 30.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Зоя Голіусова