Кредит на житло не можуть отримати жителі Харківської області

08.07.2016 14:57 Суспільство
Фото:news.realt.ua Фото:news.realt.ua
Через невизначеність у Конституції України поняття "селище міського типу" кредит не зможуть узяти жителі майже 60 смт Харківської області.

В області багато років діє програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». Завдяки їй можна отримати кредит під 3 % річних на термін до 20 років, а молодим сім’ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) до 30 років, незалежно від курсу долара США та рівня інфляції в Україні. А родини, у яких виховуються від трьох дітей, такий кредит отримають і взагалі безвідсотково. Так само як «військовослужбовці - з початку і до закінчення особливого періоду».

Скористатися цим кредитом мають право мешканці сільських територій, та, як виявилося, не всіх.

- На жаль, взяти такий кредит зможуть тільки мешканці сіл та селищ. Оскільки в нашій конституції не визначено поняття селище міського типу, то ці мешканці вважаються міськими і проходять повз програми,- пояснює головний інженер КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Олександр Кулик.

Так, взяти кредит не зможуть жителі майже 60 селищ міського типу області, наприклад, Шевченкового, Печеніг, Золочевого, Пісочина, Дворічної, Великого Бурлука та ін.

За його словами, із 1998 року, як діє програма, кредит отримало 1365 громадян Харківщини. Найбільше за подібними кредитами звертаються мешканці Богодухівського району — за весь час майже 200 кредитів, Близнюківського, Сахновщинського, Печенізького, Золочівського, Куп’янського районів - більше 100.

Довідка: У рамках програми "Власний дім" кредити можна взяти лише один раз на нове будівництво до 300 тис. грн, на придбання житла до 200 тис. грн, на реконструкцію — до 150 тис. грн і 50 тис. грн для спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій.

Цієї весни на сесії Харківської обласної ради депутати продовжили строк дії програми "Власний дім" у нашому регіоні. На цей та на наступний рік загалом передбачено виділити на «поліпшення стану забезпечення жителів сільської місцевості області житлом, створення умов для будівництва чи доступності його придбання громадянами, які потребують поліпшення житлових умов», зокрема, з обласного бюджету 20 млн грн.

Детальніше про кредитування на селі читайте у свіжому номері "СК" (№ 82 від 9 липня 2016 року).

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта