Лікарні на Харківщині в рамках медреформи не закриватимуть — ХОДА

11.02.2020 15:29 Суспільство
Фото: Вести Фото: Вести
На території Харківщини не планується закриття жодного медичного об’єкта.

Про це 11 лютого під час брифінгу, присвяченому підготовці регіону до старту другого етапу медреформи, повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

За його словами, реформа уже працює на первинній ланці і вже другий рік поспіль у регіоні показала позитивні зміни. З квітня в Україні стартує другий етап, який торкнеться закладів вторинної спеціалізованої, третинної високоспеціалізованої медичної допомоги .

Оскільки самі заклади не розуміють кількості пацієнтів, яких вони будуть обслуговувати, та об’ємів фінансування від Національної служби здоров’я, в області розробляють запасний план, який має допомогти забезпечити лікарні безперебійним функціонуванням.

— В області є ряд закладів, які завдяки новій системі фінансування будуть у плюсі. Приміром, в обласних медзакладах лікується велика кількість пацієнтів як з Харкова, так і з області. До цих лікарень потрапляють люди й з інших регіонів. Тому, коли «гроші підуть за пацієнтом», заклади з великим потоком пацієнтів виграють, — зазначив заступник голови ХОДА.

Для тих лікарень, які недоотримають необхідні кошти від НСЗУ, в рамках перехідного періоду, на наступну сесію Харківської обласної ради буде винесено питання про виділення додаткових коштів для дофінансування.
— Десь ці кошти спрямуємо на зарплати, десь — на енергоносії чи інші види діяльності, необхідні для утримання лікарень. Але закривати заклади ніхто не збирається, — розповів Михайло Черняк.

Мова йде про 462 мільйони гривень з обласного бюджету. Для розрахунку цієї суми, за його словами, були використані минулорічні бюджетні показники самих медзакладів.

— Безумовно, у будь-якого комунального підприємства є власник, який теж має допомогти фінансово на його розвиток чи на зарплату працівників. Тому місто Харків, область та районні ради мають знайти можливості визначитися з обсягом коштів, які спрямують на функціонування закладів на перехідний етап, — розповів Михайло Черняк.

Читайте також: Медреформа на Харківщині: чому лікарням області може не вистачити коштів

За оцінками фахівців перехідний етап триватиме протягом 2020 року. За цей час в лікарні мають визначаться із обсягом необхідного фінансування, потоком пацієнтів та ефективним менеджментом. Також за словами Михайла Черняка, на днях в область буде утворено Госпітальну Раду, яка працюватиме над стратегією розвитку системи охорони здоров’я Харківщини .