Лікарні Харкова стануть більш самостійними

19.04.2018 13:42 Суспільство
Сесія Харківської міськради прийняла рішення про реорганізацію комунальних установ охорони здоров'я.

Всі комунальні лікарні Харкова автономізують і перетворять на комунальні некомерційні підприємства. Відповідне рішення прийняли депутати Харківської міськради під час сесії 18 квітня.

Зміна статусу комунальних закладів охорони здоров'я – обов’язкова умова медичної реформи. Якщо цього не зробити, то згідно із законодавством лікарня не зможе укласти договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і відповідно отримати гроші за пацієнтів, а значить, формула «гроші йдуть за пацієнтом» не працюватиме.

На сьогодні у комунальних медустанов немає достатнього рівня самостійності для прийняття рішень з питань поточного управління та діяльності установ. Надалі їхня діяльність буде регулюватися нормами Господарського кодексу України, а не тільки нормами Бюджетного кодексу України. Повідомляє сайт Харківської міськради.

Відповідно до Господарського кодексу, комунальні некомерційні підприємства мають право самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників і штатний розпис, об'єднуватися з декількома іншими лікувальними установами для ефективного використання ресурсів кожного з них.

Читайте також: Якою буде монетизація проїзду на Харківщині

Андрій Соха